Ouders van basisschoolleerlingen wantrouwen steeds vaker de uitslag van de Cito-toets. Uit een rondgang langs commerciële bureaus die schoolkeuzeadviezen geven, blijkt dat deze bureaus het aantal aanvragen is toegenomen vergeleken met vorig jaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandag.
De Cito-toets wordt deze week afgenomen op tachtig procent van de basisscholen. Ongeveer 157 duizend leerlingen maken de toets die in belangrijke mate bepaalt welk vervolgonderwijs het kind gaat volgen. De uitslag van de toets is steeds vaker doorslaggevend bij de toelating tot een middelbare school, zegt de directeur van de oudervereniging in het openbaar onderwijs (VOO) Rob Limper.
Ouders zijn volgens de commerciële bureaus mondiger geworden en nemen een schooladvies niet zomaar voor lief. Onder meer ouders van kinderen die een vmbo-advies hebben gekregen, zouden geen genoegen nemen met het advies vanwege het negatieve imago van die opleiding. VOO-directeur Limper noemt de commerciële toetsen geldklopperij. Ouders betalen tussen de 350 en 700 euro voor een test bij een commercieel bureau.