De Scholengids is een hulpmiddel voor de schoolkeuze bij de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. De Scholengids is vooral bedoeld om een voorselectie te maken van scholen om te bezoeken tijdens de open dagen. Daarnaast kan de gids ook helpen bij het opstellen van een voorkeurslijst voor de dit jaar ingevoerde ‘matching’.
De Scholengids combineert de expertise van OCO met de journalistieke aanpak van Het Parool. Journalisten van Het Parool zorgen voor een interview en foto per school. OCO verzamelt schoolinformatie. Het is de enige gids die volledig onafhankelijke informatie bevat over alle scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam. Ouders en leerlingen zijn blij met de Scholengids. Moeder Rennie Rijpma twitterde vorig jaar:
“Met een kind in groep 8 ben je hier maar mooi mee geholpen”.
In de papieren Scholengids is een tabel opgenomen waarin af te lezen is met welk advies leerlingen terecht kunnen op welke school. De schoolinfo uit de Scholengids is ook beschikbaar via de digitale scholenzoeker op deze website, iedere school heeft een eigen webpagina op de OCO-site. Leerlingen en hun ouders kunnen scholen vinden die passen bij het schooladvies wat de basisschool heeft gegeven. Via de digitale scholenzoeker kan verder geselecteerd worden op stadsdeel, denominatie (openbaar of volgens een bepaalde geloofsrichting), of (binnen het vmbo) op sector (economie, landbouw, techniek, zorg).
In het hart van de Scholengids is een handige overzichtsposter gevoegd met alle open dagen, deze informatie is eveneens digitaal beschikbaar via het open dagen overzicht op deze website waar ook op basis van het schooladvies gezocht kan worden.
De door OCO verzamelde schoolinfo voor de Scholengids is ook op deze website te raadplegen. OCO heeft gezocht naar onderscheidende informatie die leerlingen en ouders kan helpen bij het maken van een schoolkeuze. De schoolinfo bevat per school gegevens over onder andere het onderwijsconcept, bijzondere vakken, voorzieningen, indeling van de brugklassen, studiebegeleiding en leerlingzorg, buitenschoolse activiteiten en excursies, ouderbijdrage, en kwaliteit. Een belangrijke informatiebron is de wettelijk verplichte schoolgids. De schoolgidsen zijn ook als download beschikbaar op de afzonderlijke schoolpagina’s op deze site. Daarnaast gebruikt OCO open data van de rijksoverheid over de woonplaats van leerlingen, en informatie van de gemeente Amsterdam over voorrangsregels, lotingcijfers en indeling van klassen. De website scholenopdekaart.nl (en de voorganger Vensters voor Verantwoording) is de bron voor de tevredenheidsoordelen van leerlingen en ouders. De website onderwijsinspectie.nl is de vindplaats van de informatie of de inspectie een (afdeling van) een school als zwak of voldoende beoordeelt.
OCO beschouwt de schoolgids van de afzonderlijke scholen als belangrijke informatiebron om drie redenen:
OCO selecteerde relevante schoolinformatie uit de schoolgids en andere bronnen en legde deze daarna voor ter controle aan de scholen. In principe heeft OCO alleen correcties overgenomen van de scholen die onderbouwd konden worden met informatie uit de schoolgids van de betreffende school. OCO probeert op deze manier ouders en leerlingen van onafhankelijke informatie te voorzien. In de praktijk blijkt dat scholen naast schoolgidsen ook ‘mini-gidsen’ of brochures speciaal voor groep 8 leerlingen maken. Deze kunnen nuttige informatie bevatten maar zijn vooral ook pr-instrumenten in de slag om leerlingen op de onderwijsmarkt. Daarnaast biedt de gemeentelijke Keuzegids VO scholen een platform om eigen teksten te plaatsen. Kortom, de door OCO verzamelde informatie is gebaseerd op de officiële schoolinformatie maar is op onafhankelijke wijze geselecteerd, als enige.
Op de website van Het Parool is een doorbladerbare pdf met de volledige gids, zie
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3810589/2014/12/13/Scholengids-2015.dhtml