In de wet staat het volgende over de schoolgids:
‘De schoolgids bevat voor ouders, verzorgers en leerlingen informatie over de werkwijze van de school en bevat in elk geval informatie over [..]’ (art. 13 lid 1 WPO en art. 2.92 lid 2 WVO 2020 *)
De schoolgids bevat informatie over de werkwijze van de school voor ouders, verzorgers en leerlingen, zoals voorgeschreven in de wet. Hoewel scholen grotendeels zelf bepalen hoe het onderwijs eruitziet, moeten zij ouders en leerlingen informeren over hun werkwijze, zoals het lesrooster, de lesmethoden en eventuele ouderbijdragen. Ouders en scholieren hebben rechten rechten op basis van de informatie in de schoolgids, aangezien deze leidend is.
In de wet staat waar dat de schoolgids moet voldoenn een bepaalde wettelijke vereisten (art. 13 WPO en art. 2.92 lid 2 WVO 2020. Hoewel de onderwerpen grotendeels overlappen, heeft het voortgezet onderwijs enkele aanvullende onderwerpen. Bijvoorbeeld, anders dan in het basisonderwijs, ontbreekt informatie over tussen-, voor- en naschoolse opvang in de schoolgids voor het voortgezet onderwijs.
In de schoolgids staat vaak meer informatie dan uitsluitend de wettelijk verplichte onderwerpen, zoals actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de werkwijze van de school gedurende de corona-pandemie.
Ieder jaar verandert er wel iets op school. De school stelt daarom ieder jaar een nieuwe versie van de schoolgids op (art. 16 lid 2 WPO en art. 2.92 lid 1 WVO 2020). Je ontvangt daarom ieder schooljaar een nieuwe schoolgids. Sommige scholen versturen de schoolgids digitaal. Dit is toegestaan. Maar de schoolgids moet wel gemakkelijk op te vragen zijn. Je ontvangt ook een exemplaar van de schoolgids bij een schoolwisseling gedurende het schooljaar.
De oudergeleding van de medezeggenschapsraad praat mee over de vaststelling van de schoolgids (art. 13 lid 1 onder g Wms en art. 14 lid 1 onder a Wms). In het voortgezet onderwijs praat ook de leerlinggeleding mee over de schoolgids. De rol van ouders en leerlingen bij de schoolgids is groot, omdat de oudergeleding moet instemmen. Kortom: zonder instemming van de oudergeleding, geen nieuwe schoolgids.
Naast de schoolgids kunnen aanvullende documenten, zoals regelingen of protocollen, worden vermeld. Deze bevatten uitgebreidere informatie over specifieke onderwerpen, zoals overgangsnormen, het zorgplan of het verzuimprotocol. Dit is toegestaan volgens de wet.
De verantwoording aan ouders en leerlingen via de schoolgids is versterkt door afspraken in het ‘Schevenings akkoord’ van 1993. Dit heeft geleid tot de kwaliteitswet, waarin de schoolgids verplicht is gesteld. De bedoeling hiervan was een betere verantwoording over de schoolresultaten en bewustere schoolkeuzes mogelijk te maken.
De bedoeling – zie NRC bericht destijds – was dat de schoolgids zou bijdragen aan betere verantwoording over de bereikte resultaten en dat dit zou leiden tot een bewustere schoolkeuze. Dit is onder andere de reden dat OCO alle Amsterdamse schoolgidsen ontsluit via de scholenzoeker op deze website.
* In de WVO 2020 wordt gesproken over met het gezag over de leerling belaste ouders, voogden of verzorgers