In het ondersteuningsplan legt het samenwerkingsverband vast hoe het passend onderwijs voor elk kind wil realiseren. Een aantal zaken zijn wettelijk verplicht om op te nemen in het ondersteuningsplan. Dit is vastgelegd in art. 18a lid 8 WPO en art. 2.47 lid 9 WVO 2020. Het betreft onder andere:
In de ondersteuningsplannen voor voortgezet onderwijs en primair onderwijs is te lezen hoe men in Amsterdam aan de slag gaat met passend onderwijs. Ze bevatten informatie over de samenwerking tussen scholen, op welke manier men bepaalt of een leerling wordt toegelaten tot speciaal onderwijs. De ondersteuningsplanraden van de samenwerkingsverbanden hebben ingestemd met de ondersteuningsplannen. Ze zijn hier te downloaden:
Onderwijspersoneel, ouders (en in het vo ook leerlingen) hebben medezeggenschap over het beleid voor passend onderwijs in de ondersteuningsplanraad. Volgens art. 14a van de WMS heeft de ondersteuningsplanraad instemmingsrecht op de vaststelling of wijziging van het ondersteuningsplan.
De inspectie houdt toezicht op de samenwerkingsverbanden en kijkt bij het vierjaarlijks onderzoek naar het ondersteuningsplan. Het ondersteuningsplan moet voor 1 mei voorafgaand aan het schooljaar waarin het plan in gaat naar de inspectie worden gestuurd. De inspectie vraagt samenwerkingsverbanden (naast bovengenoemde voorwaarden) meer aandacht te besteden in de ondersteuningsplannen aan: