Met de Rutte-regeling kan een scholier worden uitbesteed aan een andere school, terwijl hij op de eigen school blijft ingeschreven. De leerling kan worden uitbesteed aan een school voor voortgezet onderwijs of een school voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). Leerling en ouders moeten akkoord gaan met de uitbesteding.
Als een leerling wordt uitbesteed, sluiten de scholen een samenwerkingsovereenkomst (art. 2.100 WVO 2020). Hierin staat bijvoorbeeld:
De Rutte-regeling is ingevoerd omdat sommige leerlingen het voortgezet onderwijs dreigen te verlaten zonder diploma. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met de schoolse omgeving van het voortgezet onderwijs. Terwijl een VO-diploma nodig is om optimaal te kunnen functioneren in de samenleving.
(Bron: Memorie van toelichting (30 068).
In de Rutte-regeling wordt niet streng omschreven wie wel en wie niet in aanmerking komt voor uitbesteding. Daardoor is er voor scholen en instellingen ruimte voor maatwerk.
Wel worden in de regeling drie globale situaties voor uitbesteding omschreven: groot risico op uitval, grotere kans op tweede VO-diploma of succes in vervolgonderwijs en efficiënt gebruik van onderwijsvoorzieningen.
Als de kans groot is dat een leerling in het derde of vierde leerjaar van het vmbo zonder diploma de school verlaat, kan hij worden uitbesteed aan een andere school of instelling die gerichte ondersteuning aanbiedt (art. 2 lid 1a Besluit samenwerking VO-BVE).
Soms wordt een leerling uitbesteed als de school denkt dat een leerling meer succes zal hebben in het vervolgonderwijs (mbo of hbo) als hij naast het reguliere onderwijsprogramma extra verrijking, verdieping en oriëntatie krijgt. De leerling kan dan worden uitbesteed aan een andere VO-school of een beroepsopleiding (art.2 lid 1b Besluit samenwerking VO-BVE).
Soms wordt een leerling uitbesteed aan een andere school voor voortgezet onderwijs omdat:
Bij uitbesteding volgt de leerling voor ten hoogste de helft van het aantal klokuren van het onderwijsprogramma, lessen of stages aan de andere school of instelling (art. 2 lid 2 Besluit samenwerking VO-BVE).
Vavo is voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Volwassenen kunnen hier hun vmbo-t-, havo- of vwo-diploma halen door een volledige opleiding te volgen of slechts enkele vakken (art. 1.2.1 lid 1 WEB). Soms kunnen ook zestien- en zeventienjarigen naar het vavo.
In de wet staat namelijk dat een school de volgende leerlingen kan uitbesteden aan het vavo:
Leerlingen die naar het vavo gaan blijven ingeschreven op de VO-school, maar volgen daar geen onderwijs meer.
Meer informatie over het vavo staat in: