Het vmbo is vanaf het derde jaar ingedeeld in verschillende leerwegen: vmbo basis, vmbo kader, vmbo gemengd en vmbo theoretisch. Vmbo basis, kader en gemengd hebben een beroepsgericht programma. Met dit programma leggen leerlingen de basis voor het mbo. De nadruk ligt hierbij op Loopbaan Oriëntatie- en Begeleiding (LOB). Leerlingen die vmbo basis, kader of gemengd gaan doen kunnen kiezen uit tien beroepsgerichte profielen (art. 2.21 lid 1 Uitvoeringsbesluit WVO 2020):
Leerlingen die vmbo basis, kader of gemengd doen volgen vijf verplichte vakken, drie profielvakken en vier beroepsgerichte keuzevakken. De verplichte vakken zijn:
De drie profielvakken bestaan uit twee verplichte, algemene vakken en een beroepsgericht profielvak. Voor het profiel Zorg en Welzijn zijn de algemene, verplichte vakken bijvoorbeeld biologie en wiskunde. Het beroepsgerichte profielvak bestaat voor een deel uit theorie en een deel uit praktijk.
Het aanbod aan beroepsgerichte keuzevakken verschilt per school. Er zijn ongeveer 130 keuzevakken waar zij uit kunnen kiezen. Zo zijn er scholen die alleen keuzevakken aanbieden die ontwikkeld zijn bij het profiel Bouwen, wonen, interieur. Maar er zijn ook scholen die keuzevakken aanbieden die bij twee of meerdere profielen zijn ontwikkeld. Welke keuzevakken een school aanbiedt staat in de schoolgids.
Het beroepsgerichte programma van vmbo basis en kader duurt twaalf uur per week en van gemengd vier uur per week. Het niveau van de lesstof ligt bij de gemengde leerweg hoger dan bij de kaderberoepsgerichte leerweg. En het niveau van de lesstof van de kaderberoepsgerichte leerweg ligt weer iets hoger dan bij de basisberoepsgerichte leerweg.
Leerlingen die vmbo-t doen kiezen uit vier profielen in plaats van tien, namelijk:
Leerlingen in de theoretische leerweg volgen in principe geen beroepsgericht vak. De school heeft wel de mogelijkheid om een beroepsgericht vak als extra vak aan te bieden (Bron: SLO).