Sponsoring van scholen houdt in dat scholen geld, producten of diensten aannemen om extra schoolactiviteiten en buitenschoolse activiteiten te kunnen organiseren of bekostigen. Hiervoor leveren zij een tegenprestatie, zoals het vermelden van het bedrijf in een nieuwsbrief.
Vaak gaat het bij sponsoring om producten of activiteiten waar de school zelf geen financiële middelen voor heeft. De regels voor sponsoring kunnen per school verschillen. Het sponsorbeleid staat in het schoolplan (Art. 12 lid 1 WPO ) en (art. 2.88 lid 3 WVO 2020).
Sponsoring kan plaatsvinden in de vorm van:
Vaak wordt de naam van de sponsor of donateur vermeld, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van de school of bij de afsluiting van de activiteit. Ook staat het merk vaak vermeld op de producten. Zo maakt het bedrijf reclame richting ouders en leerlingen.
Sponsoring op school is toegestaan. Maar omdat het gaat om een materiële of financiële bijdrage, is er altijd instemming van de medezeggenschapsraad nodig (art. 10 lid f WMS).
De MR aanvaardt een aanbod voor sponsoring. Ook moet zij de afweging maken of sponsoring door een bedrijf niet strijdig is met het eigen schoolbeleid en welke gevolgen sponsoring heeft. Zo mag een donatie van tablets met digitale leermiddelen bijvoorbeeld niet zomaar alle schoolboeken vervangen.
Het Ministerie van OCW, een aantal onderwijsorganisaties en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hebben gezamenlijk het ‘Convenant sponsoring 2020-2022’ opgesteld. In dit convenant staan voorwaarden voor sponsoring op school.
Zo is hierin vastgelegd dat het onderwijs op school niet afhankelijk mag worden van sponsoring, omdat de financiering van het onderwijs via de overheid verloopt. Ook mag sponsoring niet afleidend of misleidend zijn, of de onderwijsinhoud beïnvloeden.
Om te stimuleren dat scholen op een zorgvuldige manier met sponsoring omgaan, hebben het Ministerie van OCW, onderwijsorganisaties en belangenorganisaties afspraken gemaakt. Die staan in de factsheet ‘Spelregels sponsoring op basisscholen en middelbare scholen‘. Scholen kunnen de factsheet gebruiken als checklist.
Raadpleeg voor meer informatie over sponsoring op school ook de website van de Rijksoverheid.
Als ouders een klacht hebben over sponsoring, kunnen zij die indienen via de klachtenregeling van de school. Deze klachtenregeling staat vermeld in de schoolgids van de school (Art. 13 lid 1f WPO) en (art. 2.92 lid 2 onder g WVO 2020).