Als u het oneens bent met een schoolbesluit over toelating, schorsing of verwijdering, kunt u in bezwaar gaan. U schrijft dan een bezwaarschrift en dient dit in bij het schoolbestuur. Het schoolbestuur heroverweegt vervolgens het besluit. Er zijn dan twee opties mogelijk:
U kunt in elk geval een bezwaarschrift indienen als:
Een bezwaarmogelijkheid bij schorsing is niet in de wet verankerd. Toch bieden de meeste scholen wel de mogelijkheid om in geval van schorsing in bezwaar te gaan. Kijk voor meer informatie in de schoolgids en/of het leerlingenstatuut.
Wil je in bezwaar tegen een besluit over toelating, schorsing of verwijdering? Neem dan contact op met OCO voor hulp en advies.
OCO raadt aan om de volgende gegevens in een bezwaarschrift op te nemen, zodat het door het schoolbestuur in behandeling wordt genomen:
Alle geschillen over verwijdering en schorsing in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs kunnen worden voorgelegd aan de Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO). Dit geldt ook voor zaken die geen passend onderwijs betreffen.
De GPO behandelt ook geschillen over toelating van leerlingen, maar dan alleen in ‘passend onderwijs zaken’ waarin leerlingen extra ondersteuning nodig hebben.
Wanneer een geschil in behandeling is bij de GPO, wacht het schoolbestuur eerst het oordeel van de GPO af voordat het een beslissing op bezwaar neemt.