Toptraject van Altra is voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die thuis en/of op school vastlopen. Gedurende vier maanden krijgen zij intensieve ondersteuning van een Topteam van professionals, onder wie een gedragswetenschapper, een docent en een ambulante hulpverlener. Soms maakt ook diagnostiek onderdeel uit van het traject.
De begeleiding richt zich op de leerling zelf, maar ook op de ouders en de school. Er is niet één vast traject. Het team spitst de begeleiding toe op datgene wat de leerling nodig heeft.
Meer informatie staat in Toptrajecten Handboek 2023-2024.
Een school kan een Toptraject inzetten indien het vastloopt in de begeleiding van een leerling op het gebied van:
De leerling komt in aanmerking voor een Toptraject als hij staat ingeschreven op een school voor regulier voortgezet onderwijs en de verwachting is dat hij zijn diploma kan halen. Het is daarbij van belang dat zowel de leerling als de ouders en school actief aan de slag gaan met het Toptraject en de aanpak en interventies die daar onderdeel van uitmaken.
Wanneer een school denkt dat een Toptraject geschikt is voor een leerling, gaat het daarover in gesprek met ouders en leerling. De school kan hierover van tevoren advies inwinnen bij een gedragswetenschapper van het Topteam.
Is een Toptraject nodig, dan volgt een gesprek met de ouders, de leerling, de zorgcoördinator, de schoolpsycholoog van het Toptraject en een onderwijsadviseur van het samenwerkingsverband. De school doet een formele aanvraag bij het samenwerkingsverband en maakt een ontwikkelingsperspectief.