Het klachtrecht is vastgelegd in verschillende wetten, omdat iedere sector eigen wetgeving heeft voor de inhoud en invulling van het onderwijs. Zo is het klachtrecht voor het basisonderwijs vastgelegd in de wetgeving voor het basisonderwijs. En het klachtrecht in het mbo vind je juist weer terug in de wetgeving voor het mbo.
Voor de voorschool is een regeling voor de afhandeling van klachten verplicht (art. 1.57b lid 2 Wet kinderopvang).
Het klachtrecht in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs is vastgelegd in twee verschillende wetten, maar de inhoud van het klachtrecht is vrijwel identiek. Voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs staat het volgende over het klachtrecht in de wetgeving:
“Een klacht indienen over gedragingen en beslissingen van het bevoegd gezag of het personeel, waaronder discriminatie, dan wel het nalaten van gedragingen en het niet nemen van beslissingen door het bevoegd gezag of het personeel” (art. 14 lid 1WPO en art. 3.35 WVO 2020)
In het mbo wordt gesproken over een behoorlijke behandeling van klachten (art. 7.4.8 lid4a WEB). De instelling is verantwoordelijk om dit te faciliteren.
In het hoger onderwijs beschrijft de instelling de verschillende procedures voor de behandeling van klachten en geschillen en mogelijke vervolgstappen (art. 7.59 lid 5 onder b WHW).
Wil je een klacht indienen? Bekijk dan altijd de klachtenregeling van de school of opleiding. Dan weet je waar je aan moet denken en welke stappen je kunt zetten.
Meer informatie over klachten in het onderwijs staat in: ‘Wat kan ik doen als ik een klacht heb over de voorschool, school, opleiding of instelling?’. Meer informatie over de afhandeling van een klacht staat in: ‘Klachtenregeling en klachtenprocdure’.