Taal naar Keuze helpt bij examen in thuistaal

Geplaatst door Robin Teunisse op 3 februari 2025
Stichting Taal naar Keuze helpt scholen om een breed talenpakket aan te bieden aan leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Zo kunnen zij in het vrije deel van hun profiel hun eigen thuistaal als examenvak kiezen. Bijvoorbeeld Arabisch, Chinees of Italiaans. Op die manier wordt de meertaligheid van leerlingen gestimuleerd. De stichting helpt scholen met de organisatie en uitvoering hiervan. In Amsterdam organiseert de stichting met financiering van het Samenwerkingsverband het innovatieproject ‘Thuistaal Verzilveren in bovenbouw VO’. Leerlingen op de vier deelnemende scholen zijn enthousiast.

Taal naar Keuze zorgt voor hybride taalonderwijs

Stichting Taal naar Keuze helpt middelbare scholen om een breed talenpakket aan te bieden aan leerlingen in de bovenbouw. Op die manier krijgen leerlingen de mogelijkheid om examen te doen in hun eigen thuistaal, zoals Arabisch, Chinees of Italiaans.

De stichting biedt hybride taalonderwijs: een combinatie van les op school en op afstand door docenten van binnen en buiten de school. Deze vorm helpt het lerarentekort te verminderen en bevordert kansengelijkheid en diversiteit in het onderwijs. Daarnaast biedt Taal naar Keuze ook advies en trainingen aan scholen door het hele land.

Leerlingen zijn wettelijk verplicht om eindexamen te doen in de vakken Nederlands en Engels. In het vrije deel kunnen zij kiezen uit de talen: Duits, Frans, Arabisch, Chinees, Fries, Italiaans, Russisch, Spaans en Turks (Art. 2.3 lid 2 Uitvoeringsbesluit WVO 2020).

Thuistaal Verzilveren in bovenbouw

In 2023 heeft Taal naar Keuze samen met verschillende Amsterdamse scholen en besturen de Innovatie-aanvraag ‘Thuistaal Verzilveren in bovenbouw VO’ ingediend. Dit project wordt voor twee jaar gefinancierd door het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Diemen.

Het doel van dit project is om thuistalen als examenvak voor bovenbouwleerlingen in het onderwijs te integreren. Het project omvat taleninterventies, samenwerking tussen scholen en hybride lesmodellen om meertaligheid structureel in het onderwijs te verankeren. Zo wordt ernaar gestreefd om meer leerlingen de kans te geven hun thuistaal te verzilveren.

Leerlingen die een taal niet als thuistaal hebben maar de taal wel goed beheersen, kunnen ook meedoen.

Taal naar Keuze: aanmelden en kosten

Havo- en vwo-leerlingen kunnen bij hun school aangeven dat zij interesse hebben in het volgen van een andere taal als examenvak. Na goedkeuring van de school, kan de leerling zich aanmelden bij Stichting Taal naar Keuze.

Vervolgens neemt Taal naar Keuze een toelatingstoets af bij de leerlingen om het niveau te bepalen en een inschatting te maken hoe haalbaar het is om examen te doen in het vak. Deze toets bestaat uit een schriftelijk en mondeling deel.

Scholen die interesse hebben in deelname, kunnen zich aanmelden via de website van Taal naar Keuze. Een schooljaar onderwijs via de stichting kost €950 per leerling. Dit wordt door de school betaald. Leerlingen en ouders die geïnteresseerd zijn maar momenteel niet op een deelnemende school zitten, kunnen Taal naar Keuze bespreekbaar maken als optie op hun school om mee samen te gaan werken.

Deelnemende Amsterdamse scholen

In Amsterdam vindt het project nu plaats op vier scholen: het Hervormd Lyceum West, het Calandlyceum, het Damstede Lyceum en het Hyperion Lyceum. De deelnemende leerlingen van deze scholen zijn enthousiast.

Leerling Damstede Lyceum: “Het is fijn om een plek te hebben waar ik Italiaans kan spreken met leeftijdgenoten. Ik ben goede vrienden geworden met een leerling van een andere school.”

Leerling Hervormd Lyceum West: “Ik heb nog veel te leren over mijn eigen taal. Het is me opgevallen hoe belangrijk het is om niet alleen je moedertaal te spreken maar ook echt te leren kennen. Het gaat veel verder dan alleen mondelinge vaardigheden.”

Leerling Hyperion Lyceum: “De opdrachten waren verbonden aan de maatschappij en het echte leven – dat is fijn want dan kan je de omgeving om je heen beter ontdekken.”

Leerling Caland Lyceum:  “Je eigen taal kunnen kiezen en daarin examen doen is geweldig! Iedereen zou die mogelijkheid moeten hebben. Dankzij het vak Arabisch heb ik het dit jaar gehaald. Het heeft me veel geholpen, zowel voor mijn eindgemiddelde als de kennis die ik bij het vak zelf heb opgedaan. I love it!”

Gerelateerde onderwerpen

Meer artikelen over Eindexamen voortgezet onderwijs