Vier van de 24 zwakste scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland staan in Amsterdam. In het basisonderwijs zijn dat er vijf op een lijst van 95. Deze cijfers publiceert de Onderwijsinspectie.
Hiermee scoort Amsterdam qua schoolprestaties onder het landelijk gemiddelde. Ook doet de stad het beduidend slechter dan andere grote steden.
Wethouder Henna Buyne van Onderwijs praat maandagavond met de Amsterdamse schoolbesturen, dinsdag zal zij maatregelen bekendmaken die de situatie moeten verbeteren.
Menno van de Koppel van Onderwijs Consumenten Organisatie Amsterdam noemt de situatie ‘zorgelijk’, maar relativeert: ”In grote steden zijn altijd meer probleemscholen dan in de rest van het land. Dat is een gegeven.”
Ook kan het volgens hem jaren duren voordat een school, eenmaal op de lijst, er weer vanaf gehaald wordt. ”Scholen krijgen twee jaar de tijd om orde op zaken te stellen. De Onderwijsinspectie controleert wel tussendoor, maar komt pas na die twee jaar met een definitief rapport.” De meeste scholen op de lijst zouden midden in dat proces zitten of wachten op het oordeel van de inspectie.
Om op de lijst te komen moet een school drie jaar lang slechte leerresultaten vertonen of niet voldoen aan de criteria van gestelde kwaliteitseisen, zoals aandacht voor leerlingen en het niveau van de lessen.
Ook in uitzonderlijke gevallen of bij calamiteiten, zoals de negatieve media-aandacht over het Islamitisch College Amsterdam afgelopen jaar, kan een school op de lijst belanden.
Na de gestelde ‘proeftermijn’ van twee jaar krijgt de school nog maximaal een jaar de tijd om te normaliseren. Als dat onvoldoende oplevert, kan de minister van Onderwijs besluiten tot sancties in de vorm van geldboetes of in het ergste geval tot sluiting.
Van de Koppel: ”Zo ver komt het bijna nooit. Ru ParĂ© is een zeldzaam voorbeeld van een school die zijn zaken na twee jaar tijd nog steeds niet op orde heeft. Die moet zich nu ernstig zorgen gaan maken.”
Naast de Ru Paré staan in het basisonderwijs ook De Mobiel, basisschool Holendrecht, De Piramide en De Parel op de lijst van zeer zwakke basisscholen. Bij de scholen voor het voortgezet onderwijs scoren de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, de School voor Praktijkonderwijs Luca, het Islamitisch College Amsterdam en de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam slecht.
Of het aantal Amsterdamse scholen dat op de lijst staat daadwerkelijk toe- of afneemt, is volgens hem lastig te zeggen. ”Dat wisselt voortdurend; er komen scholen bij en er gaan er ook weer een paar af. Dat is een trend die je op de langere termijn moet bekijken.”