Het kan voorkomen dat er op dat een leerling tijdens schooltijd gewond raakt of schade oploopt. Meestal ontstaat schade tijdens een ongeval, diefstal, ruzie tussen leerlingen. In dat geval is het van belang om te weten wie er verantwoordelijk is voor uw kind en of iemand aansprakelijk worden gesteld als er schade is:
Tip: Leerlingen, ouders of verzorgers kiezen er meestal voor om schade eerst bij de leerkracht, mentor of schooldirecteur te melden. Soms kan de ‘schade’ nog herstelt worden of de verloren bril nog worden teruggevonden. Bovendien sluiten scholen vaak een goede aansprakelijkheidsverzekering af die de schade vergoedt.
Voor aansprakelijkheid in het onderwijs gelden eigenlijk dezelfde regels zoals die geleden op straat en op het werk. Er zijn situaties mogelijk waarin de school aansprakelijk gesteld kan worden. De school is aansprakelijk voor de geleden schade indien er sprake is van een onrechtmatige daad (art. 6:162 BW).
Een onrechtmatige daad houdt in dat iemand iets (niet) heeft gedaan waardoor schade bij u is ontstaan. U kunt die persoon of organisatie dan aansprakelijk stellen. Dit geldt dus ook voor een school. We nemen nog een keer het klimrek als voorbeeld:
Als leerlingen meerdere keren vertellen aan leerkrachten dat het klimrek gebreken vertoond, dan kan er bij een ongeval sprake zijn van een onrechtmatige daad. De school is dan aansprakelijk, want de gebreken waren bekend.
De school is óók verantwoordelijk voor de gedragingen van onderwijspersoneel. Dit geldt echter alleen wanneer de medewerker in zijn functie onrechtmatig heeft gehandeld (art. 6:170 lid 1 BW). Met onrechtmatig wordt bedoeld dat iemand inbreuk maakt op iemands recht, iets doet dat tegen de wet is, of juist iets nalaat dat in strijd is met de wet (art. 6:170 lid 1 BW).
Naast de wettelijke regeling is het ook goed mogelijk dat de school eigen regels heeft met betrekking tot de aansprakelijkheid. Deze regels vindt u in de schoolgids. Zo proberen veel scholen risicoaansprakelijkheid voor diefstal van telefoons uit te sluiten door smartphones op school volledig te verbieden.
De school is niet aansprakelijk voor de gedragingen van haar leerlingen. De aansprakelijkheid voor minderjarigen is als volgt geregeld:
Als er schade is, dan kunt u een persoon of de school aansprakelijk stellen. U kunt door middel van een aangetekende brief schriftelijk aansprakelijk stellen. In de brief vermeldt u in ieder geval uw persoonlijke gegevens en die van uw kind, wat de omvang van de schade is en hoe deze schade is ontstaan. Als u een verzekering heeft voor dit soort gevallen, dan kunt u dit wellicht ook laten afhandelen door uw verzekeringsmaatschappij of rechtsbijstandverzekeraar.