Bij de invoering van de Mammoetwet was de gedachte dat leerlingen diploma’s kunnen stapelen. In de huidige onderwijspraktijk worden extra eisen gesteld aan een overstap van 5 havo naar 5 vwo, een diploma op zich is niet genoeg. Zie voor een historisch overzicht van het onderwijsstelsel waarin de stapelmogelijkheden beschreven worden het advies Vroeg of laat uit 2010 van de Onderwijsraad. Voor de overstap van 5 havo naar 5 vwo is geen landelijke richtlijn ontwikkeld zoals voor de overstap van 4 vmbo-t naar 4 havo. Scholen hanteren eigen regels, al lijken die vaak wel op elkaar.
Amsterdam telt negentien scholen die zowel havo als vwo bieden, enkele nieuwe scholen die nog geen examenklassen hebben en twee niet algemeen toegankelijke scholen niet meegerekend. Deze pagina bevat (verder onderaan) een overzicht van de gestelde eisen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs in schooljaar 2016-2017 voor de overstap van 5 havo naar 5 vwo, met de vindplaatsen van de informatie. Een havo diploma op zich is onvoldoende om door te stromen, de aanvullende eisen komen op het volgende neer:
De regels staan vermeld in de schoolgids of in documenten waarnaar (meestal) in de schoolgids verwezen wordt, zoals (o.a.) bevorderingsnormen, overgangsregeling, programma van toetsing en afsluiting.
Als er over doorstromen (of ‘stapelen’) gesproken wordt gaat het meestal over de overstap van 4 vmbo-t naar 4 havo. De overstap van 5 havo naar 5 vwo krijgt veel minder aandacht. Zo ook in de brief van staatssecretaris Dekker van 11 januari 2017 (30 079 nr. 69) over het voornemen om het doorstroomrecht wettelijk te verankeren, dat dit ook voor andere overgangen belangrijk is komt slechts eenmaal aan bod in de brief:
“Leerlingen die de potentie hebben om te slagen op een hoger onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs, hebben het recht die uitdaging aan te gaan. Dat geldt voor iedere overgang in het voortgezet onderwijs, zowel voor vmbo-havo als voor havo-vwo en het stapelen binnen het vmbo.”
In de brief bevestigt de staatssecretaris ook dat schoolbesturen bevoegd zijn om eisen te stellen bij de overgang of doorstroom van het ene naar het andere onderwijsniveau.
De brief bevat concrete voorstellen voor een wettelijk doorstroomrecht, zoals aansluiting van het curriculum, een verbod op een doubleerverbod voor doorstromers, schakelprogramma’s voor betere aansluiting. Of dit ook allemaal voor de overstap havo-vwo geregeld gaat worden is nog onduidelijk. Het doorstroomrecht zou 1 mei 2019 in werking moeten treden, tot die tijd geldt er een overgangsperiode waarin de staatssecretaris de scholen oproept geen onnodige drempels op te werpen.
Een afwijzing van een leerling die wilde doorstromen op het Berlage Lyceum heeft geleid tot kamervragen (2017Z09953) op 6 juli 2017. De moeder van deze leerling sprak in bij de Amsterdamse gemeenteraadscommissie Jeugd & Cultuur op 7 juli 2017 en wist de raadsleden te mobiliseren om de wethouder te vragen in gesprek te gaan met de Amsterdamse schoolbesturen om drempels die doorstroming belemmeren weg te nemen, zie het videoverslag cie Jc 7 juli 2017 (start op 27:15).
De vraag is nu hoe strikt Amsterdamse scholen in de ‘overgangsperiode’ hun regels gaan toepassen. Gaan zij zich inspannen om onderwijsniveau’s beter te laten aansluiten en drempels voor doorstroming weg te nemen? Bijvoorbeeld door twijfelgevallen actief te ondersteunen met een schakelprogramma op maat in plaats van leerlingen af te wijzen? Vanuit Den Haag is duidelijkheid nodig dat het aangekondigde wettelijke doorstroomrecht alle overgangen betreft en dat tijdig, net als voor de overgang vmbo-havo, concrete maatregelen worden uitgewerkt.
Een leerling die wil overstappen van 5 havo naar 5 vwo moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Zie voor meer informatie over het Berlage Lyceum de schoolinfo op deze website.
NOTA RAPPORTAGE EN DETERMINATIE (CALANDLYCEUM) 2016-2017
Zie voor meer informatie over het Calandlyceum de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5.
Zie voor meer informatie over het Cartesius Lyceum de schoolinfo op deze website.
Over het Cheider is nauwelijks online informatie te vinden, de schoolwebsite Cheider (vo) bevat geen schoolgids.
Zie voor beknopte informatie over het Cheider de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5.
Zie voor meer informatie over de CSB de schoolinfo op deze website.
Leerlingen met een havodiploma die willen doorstromen naar de 5e klas van het vwo, moeten aan de volgende eisen voldoen:
De school behoudt zich het recht voor om leerlingen die vanuit een lagere onderwijssoort instromen niet te laten doubleren.
Zie voor meer informatie over het Comenius Lyceum de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5.
Schoolgids (Schoolgids Damstede digitaal via issuu) en schoolwebsite Damstede
Zie voor meer informatie over het Damstede Lyceum de schoolinfo op deze website.
Als voorwaarde voor toelating tot 5vwo voor leerlingen geldt het bezit van het havodiploma. Voor een redelijke kans van slagen in het vwo hanteren wij de volgende criteria:
Er is een voorlichtingsmiddag in november. Daarna volgt een intakegesprek met decaan en afdelingsleider in februari. Vervolgens wordt aan de vakdocenten een advies gevraagd. Dit advies wordt door de decaan havo met de leerlingen besproken, waarna een gesprek met de decaan vwo volgt. De schoolleiding beslist over de definitieve toelating. Omdat een overstap onder andere problemen oplevert bij de moderne vreemde talen, kan een verzoek na 1 april in de meeste gevallen niet gehonoreerd worden.
Zie voor meer informatie over het Fons Vitae Lyceum de schoolinfo op deze website.
Er bestaat de mogelijkheid om als je geslaagd bent voor het HAVO diploma binnen het GGCA door te stromen naar het VWO. Dit wordt uitsluitend door de examencommissie bepaald.
De onderstaande regels worden gehandhaafd bij een opstroom:
Extra vragen wij van een leerling het volgende:
Verder
OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM
Zie voor meer informatie over het Geert Groote College Amsterdam de schoolinfo op deze website.
Met een geldig havodiploma is een leerling in principe toelaatbaar tot 5 vwo. Tot plaatsing kan worden overgegaan, als de leerling blijk heeft gegeven over voldoende capaciteiten en motivatie te beschikken, een goede studiehouding te hebben en als de aansluiting qua profiel en vakkenpakket geen problemen geeft. Op het vwo is een extra vak nodig. Het strekt tot aanbeveling als de leerling al op de havo een extra vak heeft gevolgd ter voorbereiding van een overstap naar 5 vwo.
De voorwaarden tot toelating zijn:
Voor leerlingen van buiten het Gerrit van der Veen College speelt bij de beslissing tevens het aantal beschikbare plaatsen in 5 vwo een rol.
BEVORDERINGSNORMEN GERRIT VAN DER VEEN COLLEGE
Zie voor meer informatie over het Gerrit van der Veen College de schoolinfo op deze website.
Leerlingen die na het behalen van het einddiploma HAVO toegang vragen tot 5 VWO dienen als eindcijfer HAVO gemiddeld een 6.8 te hebben. Daarnaast moet voor de vakken NE, EN en WI het gemiddelde CE cijfer over de drie vakken 6.5 zijn.
RICHTLIJNEN BIJ DE OVERGANGSVERGADERINGEN 2016
Zie voor meer informatie over het HLW de schoolinfo op deze website.
In principe is het binnen de Tweede Fase mogelijk van HAVO naar VWO door te stromen. Men moet er rekening mee houden dat wiskunde op het VWO in elk profiel verplicht is. Bovendien is op het VWO naast Engels een andere moderne vreemde taal (MVT) verplicht.
Bij de toelating spelen verder een rol:
N.B. Voor Spaans-elementair moet ten minste een 8.0 zijn behaald.
In geval van twijfel wordt een toelatingstoets afgenomen.
Zie voor meer informatie over het HLZ de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5, behalve onderstaand fragment in de schoolgids waarin wordt verwezen naar de schoolwebsite, daar zijn echter geen nadere regels te vinden. Desgevraagd heeft de school per email toegelicht dat er gekeken wordt naar persoonlijke kwaliteiten en motivatie in plaats van naar gemiddelde cijfers.
[…] Ook in de bovenbouw kunnen leerlingen nog opstromen naar een hoger niveau. De regels daarvoor staan op onze site.
Zie voor meer informatie over het IJburg College de schoolinfo op deze website.
In de schoolgids wordt verwezen naar overgangsnormen in het ‘informatieboekje’, dit is alleen voor ouders en leerlingen met een inlogcode toegankelijk via de schoolwebsite.
De overgangsnormen worden aan het begin van ieder leerjaar aan de leerlingen uitgereikt. Deze normen staan in het informatieboekje dat de eerste schooldag wordt verstrekt (zie ook onze website).
Zie voor meer informatie over de Joodse Scholengemeenschap Maimonides de schoolinfo op deze website.
Je kunt binnen de bovenbouw havo en vwo overstappen: ‘omhoog’ van havo naar vwo, maar ook ‘omlaag’ van het vwo naar de havo. Veel leerlingen met een havodiploma stappen over naar 5 vwo. Het MML stelt ten aanzien van de instroom strenge eisen. Je eindcijfers, werkhouding, motivatie en doorzettingsvermogen zijn belangrijke zaken waarnaar wordt gekeken. De docentenvergadering brengt hierover een bindend advies uit.
Als je met een havodiploma overstapt naar het vwo, kun je vrijstellingen krijgen voor Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) en maatschappijleer. Verder hangen vrijstellingen af van de overlap tussen de havo- en de vwo-examenprogramma’s. De vakdocenten vergelijken hiervoor het PTA van de havo met dat van het vwo en maken afspraken hoe je ontbrekende onderdelen kunt inhalen en afronden. Hun besluit wordt door jou ondertekend en meegedeeld aan de examencommissie, die dat in je examendossier opneemt.
Je hebt het recht je havoprofielwerkstuk bij te stellen of opnieuw te maken om het aan de vwo-criteria te laten voldoen.
Voor het vak NLT kunnen onderdelen uit het havoprogramma meegenomen worden, ook als deze niet in het vwo-PTA staan. De docent stelt voor die onderdelen bij het vwo- niveau passende beoordelingen voor het gemaakte werk vast.
Programma van Toetsing en Afsluiting vwo/havo/mavo 2016-2017
Zie voor meer informatie over het Metis Montessori Lyceum de schoolinfo op deze website.
Voor leerlingen die na het behalen van een mavo-diploma willen doorstromen naar 4 havo, of voor leerlingen die na het behalen van een havo-diploma verder willen gaan in 5 vwo, geldt de volgende procedure: een geïnteresseerde leerling geeft dit aan bij de mentor en bespreekt op het decanaat het gewenste profiel en vakkenpakket. Ouders ondertekenen een brief met daarin de voorlopige aanmelding. Dit dient plaats te vinden voor 1 mei. De school hanteert daarnaast een aantal extra voorwaarden inzake de doorstroom. Deze zijn opgenomen in de Wegwijzer voor het Profielexamen. Deze voorwaarden zijn bindend.
Schoolgids 2015-2016 en Wegwijzer voor het Profielexamen 5 havo.
Zie voor meer informatie over het MLA de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5.
Zie voor meer informatie over het St. Nicolaas Lyceum de schoolinfo op deze website.
Geen specifieke normen gevonden in de schoolgids of op de schoolwebsite voor overstap van havo 5 naar vwo 5, alleen het volgende fragment in de schoolgids van 2015-2016 (een schoolgids van 2016-2017 was niet op de schoolwebsite te vinden):
We leiden kinderen op voor het bij hen passende diploma en door onze heterogene onderbouw bieden we optimale opstroomkansen: bij ons halen kinderen met een vmbo-t advies regelmatig een havo-diploma en soms zelfs een vwo- diploma.
Zie voor meer informatie over de OSB de schoolinfo op deze website.
Leerlingen die na het behalen van het havodiploma verder willen gaan in vwo 5 dienen daartoe een verzoek in bij de “doorstroomcommissie havo – vwo”.
Deze commissie bestaat uit:
De doorstroomcommissie beoordeelt ieder geval apart en laat zich adviseren door de docentenvergadering. De commissie betrekt tenminste de volgende overwegingen in haar besluit:
Jaargids 2016/2016 (onderdeel schoolgids)
Zie voor meer informatie over het Pieter Nieuwland College de schoolinfo op deze website.
Toelatingseisen:
Criteria overstap, vmbo-t 4 naar havo 4, havo 5 naar vwo 5, Schooljaar 2016-2017
Zie voor meer informatie over de SGR de schoolinfo op deze website.
In de schoolgids wordt naar een overgangsreglement verwezen, dat is niet online te vinden.
Hét voordeel van een brede scholengemeenschap is dat je na het mavo‐examen naar de havo kunt overstappen en na het havo‐examen naar het vwo. Daaraan zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden. Overigens worden deze criteria dit jaar opnieuw bekeken. Het aangepaste overgangsreglement verwachten we eind september 2016 klaar te hebben.
Schoolgids Spinoza Lyceum 2016 – 2017
Zie voor meer informatie over het Spinoza Lyceum de schoolinfo op deze website.