Bij een op de vier middelbare scholen die gebouwd zijn voor 1993 bestaat de kans dat kinderen en leraren worden blootgesteld aan asbest. Bij basisscholen ligt dat aantal op een op de twintig. Dat blijkt uit een onderzoek dat de redactie van het televisieprogramma Zembla heeft uitgevoerd in samenwerking met de PO-Raad en de VO-Raad, scholenorganisaties voor basis- en voortgezet onderwijs. Het onderzoek wijst ook uit dat veel scholen geen idee hebben waar in hun gebouwen het asbest zit. In het verleden zijn wel risico-inventarisaties gemaakt, maar die blijken niet altijd afdoende.
De schoolorganisaties roepen hun achterban op om de gebouwen grondig te laten controleren. Volgens een woordvoerder zijn gemeenten in principe verantwoordelijk voor de kosten.In 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. Er zijn in Nederland nog veel schoolgebouwen in gebruik die voor 1993 zijn gebouwd.
Regels
De Gezondheidsraad pleitte er vorig jaar voor de regels voor de aanwezigheid van asbest aan te scherpen.Deskundigen voorspellen in de Zembla-uitzending dat de komende jaren in Nederland nog veel mensen zullen sterven aan mesothelioom, ook wel asbestkanker genoemd. Deze ernstige vorm van kanker kan ontstaan decennia nadat iemand asbestvezels heeft ingeademd.
Slachtoffers
Tot nu toe waren de asbestslachtoffers vaak werknemers van fabrieken of scheepswerven waar vroeger met asbest werd gewerkt. Volgens de deskundigen komen er steeds meer gevallen bij van bijvoorbeeld onderwijzers die in schoolgebouwen hebben gewerkt waar asbest aanwezig was.
Ook in kantoorgebouwen, schuren en woningen komt nog volop asbest voor. Doe-het-zelvers of klusjesmannen kunnen bijvoorbeeld ook slachtoffer worden. Zij kunnen de vezels binnenkrijgen bij sloopwerkzaamheden.