Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Kenmerken zijn:
Er zijn grote verschillen tussen mensen met autisme. Sommige mensen vertonen veel kenmerken, anderen weinig. En ook de mate waarin de kenmerken tot uiting komen verschillen per persoon. Zo zijn er mensen die sociaal zeer beperkt zijn en nauwelijks kunnen communiceren, terwijl anderen redelijk makkelijk sociaal contact aangaan en onderhouden.
De kenmerken kunnen in elke levensfase anders zijn. Zo kunnen bepaalde kenmerken anders tot uiting komen als een kind ouder wordt. In de kern blijven de kenmerken echter hetzelfde.
Vroeger werden er verschillende vormen van autisme beschreven, zoals: de Stoornis van Asperger, Syndroom van Rett en Klassiek Autisme. Tegenwoordig wordt dit onderscheid niet meer gemaakt. Alle vormen zijn nu samengevoegd tot één naam: autismespectrumstoornis (ASS). Een arts stelt de diagnose.
Tip: Heeft u een kind met een autismespectrumstoornis? Lees dan ook het artikel ‘Autisme op school’
ASS is een stoornis die niet overgaat. Wel kunnen mensen met ASS psychologische behandelprogramma’s volgen. Hiermee kunnen zij sommige klachten verminderen. Zo kunnen zij tijdens de behandeling leren hoe zij structuur kunnen aanbrengen in hun leven en hoe zij grenzen kunnen aangeven. Daarnaast kan een behandeling de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren en gedragsproblemen verminderen.
Sommige mensen met ASS hebben baat bij bepaalde medicijnen die voor andere stoornissen zijn bedoeld. Informeer hiernaar bij de huisarts.
ASS wordt meestal als iets negatiefs gezien omdat het samenhangt met problemen in de ontwikkeling. Tegelijkertijd zijn er ook ouders van kinderen met autisme en volwassenen met autisme, die vooral de nadruk leggen op de voordelen van bepaalde autismespectrumstoornissen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het grote concentratievermogen, de mogelijkheid om nauwkeurig en repetitief werk te doen. Maar bijvoorbeeld ook de soms specifieke kennis van bepaalde thema’s, zoals informatisering.
Wilt u meer informatie over autismespectrumstoornissen? Of wilt u in contact komen met lotgenoten? Raadpleeg dan de volgende websites: