Iedere wijk in Amsterdam heeft een Ouder- en Kindteam, ook wel OKT genoemd. Een OKT bestaat uit professionals in de verloskundige zorg, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg en opvoedhulp. Ook het consultatiebureau is onderdeel van het OKT.
Ieder OKT organiseert activiteiten over opgroeien en opvoeden, gezondheid, omgaan met lastige situaties en andere onderwerpen. Daarnaast kunnen ouders bij het OKT terecht voor specifieke opvoedhulp.
Amsterdam heeft 23 Ouder- en Kindteams. Bent u op zoek naar een OKT in de buurt? Ga dan naar OKT Amsterdam. Hier staat een overzicht van alle OKT’s per wijk.
Op iedere school is een Ouder- en Kindadviseur (OKA) aanwezig. De Ouder- en kindadviseur werkt als onafhankelijk professional samen met het zorgteam op school en staat naast kind en ouders. De Ouder- en kindadviseur is onderdeel van het OKT en deelt alleen informatie met school met toestemming van ouders en/of leerling.
De focus van de Ouder- en kindadviseur ligt op problemen bij opvoeden en opgroeien. De Ouder- en Kindadviseur zoekt naar oplossingen die het beste bij een gezin passen, zodat het gezin weer zelfstandig verder kan. Maar de Ouder- en Kindadviseur is er ook voor ‘kleine’ dingen. Zo kan de Ouder- en kindadviseur advies geven of doorverwijzen. Bijvoorbeeld als u een vraag heeft als: “Hoe kom ik aan geld om mijn kind te laten sporten?”. De één is geholpen met een tip of advies, de ander met een paar gesprekken.
Ouders en jongeren kunnen terecht bij de Ouder- en kindadviseur op hun eigen school, maar kunnen ook bij het OKT in de wijk terecht. In beide situaties is de adviseur onafhankelijk van school. Alleen als ouders en leerling toestemming geven, wordt er informatie met bijvoorbeeld de IB-er of mentor gedeeld.
Sinds 1 april 2021 werkt gemeente Amsterdam met Buurtteams. In deze buurtteams komt de zorg en ondersteuning voor volwassenen bij elkaar. De buurtteams werken nauw samen met de Ouder- en Kindteams. Het doel is dat er een laagdrempelige plek is waar gezinnen voor al hun ondersteuningsvragen terecht kunnen.