Geachte heer/mevrouw,
Alvorens in te gaan op uw vragen/opmerkingen, wil ik eerst het volgende aangeven. Jaarlijks zijn er ca 7300 leerlingen uit Amsterdam en omgeving die van de basisschool overstappen naar een school voor voortgezet onderwijs. Daarvan komen er ruim 1000 leerlingen van buiten Amsterdam (o.a. Diemen, Badhoevedorp, Amstelveen) en ca 400 Amsterdamse leerlingen gaan naar scholen buiten Amsterdam (o.a. Amstelveen, Weesp en Breukelen). Om ervoor te zorgen dat deze duizenden leerlingen allemaal geplaatst worden op een van de 65 scholen, zijn er spelregels vastgelegd. Jaarlijks worden deze spelregels (de ‘kernprocedure’) op tijd bekendgemaakt aan alle basisscholen en ouders.
U zult begrijpen dat, met duizenden leerlingen en 65 scholen, het niet altijd direct zo is dat alle leerlingen zich evenwichtig verdelen over alle scholen. Daarom zijn er twee rondes van aanmelding opgenomen in de Kernprocedure. Dit jaar zijn er, na de eerste ronde, ca 8 scholen waar zich in totaal enkele honderden leerlingen teveel hebben aangemeld. Het gaat daarbij om leerlingen van alle schoolsoorten: ca 90 leerlingen bij de zelfstandige Gymnasia, en daarnaast ook een grote groep havo/vwo leerlingen, een grote groep vmbo-t leerlingen en een flinke groep leerlingen van vmbo-kader en basisberoepsgerichte leerweg. Daarnaast zijn er zeer veel scholen die op verschillende afdelingen nog leerlingen kunnen plaatsen.
Op dit moment gaan de scholen na of alle aangemelde leerlingen plaatsbaar zijn. Daarvoor is tijd nodig, omdat in een flink aantal gevallen nader onderzoek en contact met de basisschool nodig is. Als daarna blijkt dat er nog steeds sprake is van overaanmelding, vindt loting plaats. Op 17 april is precies bekend hoeveel scholen nog plaatsingsruimte hebben, en welke leerlingen niet geplaatst kunnen worden op de school van hun eerste keus. Onze verwachting is dat, net als voorgaande jaren, in de tweede ronde vanaf 20 april ouders er snel in zullen slagen om hun kind alsnog geplaatst te krijgen op één van de andere scholen.
Naar aanleiding van specifieke opmerkingen van ouders, hierbij nog enkele toevoegingen:
Mocht het nodig zijn om op specifieke vragen in te gaan, dan kunt u verwijzen naar het bestuur van het OSVO (in casu Hans Dankaart en Pieter Hettema) en naar de Gemeente (DMO, Herman Blommers en Norbert Krijnen)
Namens het Bestuur van het OSVO,
Pieter Hettema
(Portefeuillehouder KPI)