Zelf schrijft Laura voor de schoolkrant. “Als ik een leuk idee heb, dan vertel ik dat aan mevrouw Baron. Zij verzamelt alle verhalen van leerlingen en maakt er een schoolkrant van.” Behalve verhalen over schooluitjes en interviews met leerlingen staan in de krant ook tekeningen van leerlingen. Laura: “Ik volg als enige van mijn klas het keuzevak tekenen. Als ik wat moois heb gemaakt, kan dat in de schoolkrant komen.”
Als er iets aan de hand is, of je zit niet goed in je vel, komen ze daar op het Luzac snel achter. “Je hebt sowieso elke dag contact met je mentor,” vertelt Laura. “Dus als er iets is, kun je dat meteen bespreken.”
Hidde Habers (14) begon op het Luzac in Arnhem, maar verhuisde later naar Amsterdam. “Mijn broer zat ook op het Luzac,” vertelt Hidde. “Hier zijn de klassen klein en is er veel aandacht voor je. Dat is handig, omdat ik dyslectisch ben. Ik mag hier altijd op mijn computer werken, dat helpt.” Als Hidde een toets heeft, leest de computer de vragen voor. “En samenvattingen en opdrachten maak ik ook op de computer.”
Wanneer is het Luzac een goede school voor je? “Als je bijvoorbeeld moeilijk huiswerk maakt of je slecht kunt concentreren in de les,” zegt Hidde. Want huiswerk maak je al op school. “Elke dag heb je les van negen tot vijf uur, maar dan ben je ook echt klaar. Thuis hoef je meestal niks meer te doen.”
Voor het vak Levenskunde wisselen de leerlingen de lange schooldagen elke maand af met een uitje. Hidde: “We zijn naar het filmmusem Eye geweest, en vorig jaar deden we een graffiticursus. Je bent dan bezig met school, maar je bent ook gewoon buiten.”
Dit portret van het Luzac Lyceum Amsterdam werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.