Wel zo gezellig, vindt tweedeklasser Zahra Mahnoor (14). “We missen de jongens hier niet, hoor. Meisjes snappen elkaar beter.”
Nisine Ylouda (13) van de leerlingenraad is het met haar eens. “Soms is het een beetje saai. Maar het zorgt ervoor dat we ons beter kunnen concentreren. Het Rosa is ook een kleine school, met kleine klassen. Heel overzichtelijk allemaal.”
Zahra: “In mijn klas zijn we maar met veertien leerlingen. Dat betekent dat je veel aandacht krijgt van de docenten. Het leuke is: ze willen je ook écht iets leren. Sommige vakken, zoals biologie en wiskunde, vind ik lastig. Dan is die extra aandacht heel fijn.”
Nisine: “Aan het begin van het jaar bedenk je welk doel je wilt bereiken en dat bespreek je met je mentor. Die herinnert je daar dan het hele jaar door aan. En het wordt allemaal bijgehouden in een digitaal portfolio.”
De leerlingenraad heeft het vooral druk met leuke dingen. Nisine: “Uitnodigingen maken voor het schoolfeest en zorgen dat het geld van de kaartjes naar een goed doel gaat. Een weeshuis deze keer. Maar de raad heeft ook echt invloed, zoals toen vorig schooljaar het kerstontbijt toch een kerstdiner werd.”
Zahra wil later graag met kinderen werken, Nisine ziet een andere toekomst voor zich: “Ik wil advocaat worden. Of iets economisch.”
Het Rosa Beroepscollege is vooral gericht op een carrière in de zorgsector. Dat betekent dat er behalve wiskunde en Engels ook gekookt wordt en dat je er Uiterlijke Verzorging krijgt, het lievelingsvak van de meeste leerlingen. Nisine: “Daar leren we bijvoorbeeld hoe je haren moet krullen. Heel chill: gewoon elkaars haren doen en lekker kletsen.” En daar heb je ook geen jongens bij nodig.
Dit portret van het Rosa Beroepscollege werd eerder gepubliceerd in de Parool Scholengids 2015.