Ben jij technisch aangelegd en ben je geïnteresseerd in digitale apparatuur, zoals computers, telefonie en printers? Dan is één van de ICT-opleidingen in het mbo misschien iets voor jou. Met een ICT-opleiding ontwikkel je je vaardigheden en kennis vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld door stage te lopen en praktijkopdrachten te maken. Maar daarnaast krijg je ook les in de theorie.
Bij de opleiding Software developer bij het ROC in Amsterdam leer je bijvoorbeeld een applicatie of app ontwerpen. Maar je leert ook een plan van aanpak opstellen en het aanleggen van gegevensverzameling.
Hieronder staat een kleine selectie van ICT-opleidingen in het mbo in Amsterdam.
Bij de mbo-opleiding Medewerker ICT Support bij het ROC van Amsterdam leer je onder andere:
Studenten Medewerker ICT Support gaan na hun diploma vaak aan de slag bij een ICT-bedrijf. De opleiding is op mbo-niveau 2. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-b nodig.
Bij de mbo-opleiding Cloud & Infrastructure Technician bij het ROC van Amsterdam leer je onder andere:
Studenten Cloud & Infrastructure Technician gaan na hun diploma vaak werken bij datacenters, ICT-bedrijven of bedrijven die gespecialiseerd zijn in computer- en netwerkbeveiliging. De opleiding is op mbo-niveau 4. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-g of vmbo-t nodig.
Met de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT bij het ROC van Amsterdam word je opgeleid tot beroepsmilitair. Tijdens de opleiding leer je onder andere:
Studenten Veiligheid & Vakmanschap 3 ICT gaan na hun diploma vaak werken bij defensie of een ICT-bedrijf. De opleiding is op mbo-niveau 3. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-k, vmbo-g of vmbo-t nodig.
Bij alle mbo-opleidingen zijn de vakken rekenen en taal verplicht en maken studenten een rekenexamen, een instellingsexamen taal en een centraal examen taal. Vanaf studiejaar 2022-2023 tellen de resultaten hiervan mee voor het diploma (art. 3 lid 2a en 2b Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).
Andere vakken die bij alle mbo-opleidingen verplicht zijn, zijn loopbaan en burgerschap. Het vak Engels is alleen verplicht bij mbo-opleidingen niveau 4 (art. 3 lid 2c en 2d Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).
Sommige beroepsrichtingen in het mbo hebben betere baankansen dan andere. Zo is de gemiddelde baankans binnen de richting Bouw en infra bijvoorbeeld 84 procent, terwijl deze bij Media en vormgeving maar 60 procent is. Ook de startsalarissen verschillen sterk per sector. Je verdient het meest met een baan in de bouw en infra en het minst in de sector uiterlijke verzorging.
Meer informatie over baankansen en vervolgstudies staat in: ‘Heb ik als mbo’er straks een baan? Baankans en bruto uurloon bij studiekeuze’.