Scholen zijn niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Ze zijn echter wel verplicht om vorm en inhoud te geven aan de Wet veiligheid op school, de Kwaliteitswet en de Arbowet. In de Wet veiligheid op school en de Kwaliteitswet staat dat scholen een aanspreekpunt moeten aanstellen waar personeel, ouders en/of leerlingen terecht kunnen met een klacht, bij pestgedrag of andere sociale veiligheidsvraagstukken. In de Arbowet staan de rechten van personeel als het gaat om gezondheid en veiligheid.
Scholen moeten zorg dragen voor een veilige school. Dit is geregeld in de Wet veiligheid op school. Hierin staat onder andere dat scholen:
In de praktijk is dit vaak het werk van een intern vertrouwenspersoon. Op scholen ook wel contactpersoon, klachtcontactpersoon of contactpersoon-klachtenregeling genoemd.
Het klachtrecht op scholen is sinds 1988 geregeld in de Wet op het primair onderwijs en de Wet op het voortgezet onderwijs. Omdat dit klachtrecht als doel had de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, wordt het in de praktijk ook wel de Kwaliteitswet genoemd. De Kwaliteitswet bepaalt dat scholen moeten voorzien in een klachtenregeling en een klachtencommissie. Ook moeten scholen in de schoolgids vermelden waar leerlingen, ouders en personeel terecht kunnen met een klacht.
In de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) staat dat de werkgever moet zorgen voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer. De werkgever moet een beleid voeren dat gericht is op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden, inclusief het voorkomen en beperken van psychosociale arbeidsbelasting (art. 3 lid 1 Arbeidsomstandighedenwet). Eén van de aanbevelingen hierbij is het aanstellen van een vertrouwenspersoon (Arbocatalogus primair onderwijs).
In 1998 hebben landelijke ouderorganisaties, vakorganisaties, besturenorganisaties en schoolleidersorganisaties een Modelklachtregeling opgesteld. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een contactpersoon op school en een extern vertrouwenspersoon.
De taken van de contactpersoon op school (ook wel intern vertrouwenspersoon genoemd) zijn bewust beperkt, omdat zijn positie als teamlid en werknemer kwetsbaar is. De contactpersoon:
De taken van de externe vertrouwenspersoon zijn uitgebreider dan die van de contactpersoon. De vertrouwenspersoon:
Een interne vertrouwenspersoon valt onder de meld- en aangifteplicht bij een vermoeden van een zedenmisdrijf (art. 4a WPO) jo. (art. 3.39 WVO 2020). De ‘meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ is op zowel de interne als externe vertrouwenspersoon van toepassing
Scholen die de Modelklachtregeling hebben overgenomen in hun beleid en die hebben opgenomen in de schoolgids, zijn verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen.
In 2021 is er een herziene versie van de Modelklachtregeling gepubliceerd. In dit model is de positie van de vertrouwenspersoon verder versterkt:
Hiermee is de Modelklachtregeling in lijn met het wetsvoorstel ‘Wet vertrouwenspersonen’, dat in mei 2023 is aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel heeft het doel om de positie van de vertrouwenspersoon te verstevigen.