Sinds 1 januari 2016 hoeven ouders geen bijdrage te betalen voor jeugdhulp. Dit is geregeld met een wetswijziging in de Jeugdwet. Daarvoor moesten ouders wel een bijdrage betalen.
In de oude Wet op de Jeugdzorg moest dit alleen als een kind uit huis werd geplaatst. De overheid zag dit als een soort onkostenvergoeding. Op 1 januari 2015 werd deze ouderbijdrage met de nieuw Jeugdwet uitgebreid. Vanaf toen moesten ouders voor álle zorg waarbij een kind niet thuis overnachtte (zowel tijdelijk als permanent) een eigen bijdrage betalen.
Hiertegen ontstond echter verzet. Zowel vanuit ouderorganisaties als vanuit instellingen die jeugdhulp aanboden. Zij zagen de ouderbijdrage als een onbedoelde drempel voor goede hulp. Bovendien was het innen van de ouderbijdrage een bureaucratisch proces, waardoor het de gemeenten ook weinig geld opleverde. Daarom vond in 2016 de wetswijziging plaats.
In de Voorjaarsnota van 2024 kondigde het kabinet aan dat het een eigen bijdrage voor jeugdhulp weer wil invoeren op 1 januari 2026. Zo wil het een bezuiniging van € 511 miljoen structureel dekken.
De Vereniging van Gemeenten (VNG) is hierover bezorgd. VNG schrijft op haar website:
“Uit eerdere analyses blijkt dat € 500 miljoen bezuinigen via een eigen bijdrage grote impact op gezinnen heeft. Dit zal zeker bij gezinnen in financieel kwetsbare situaties tot meer onzekerheid leiden. En bestaansonzekerheid, is bekend, leidt juist tot meer jeugdhulpvragen.
We dringen er bij het rijk op aan om de uitvoering van deze maatregel zorgvuldig te toetsen voordat deze wordt ingevoerd, aangezien het op deze korte termijn uitvoeren ervan in termen van voorbereiding en wetgeving vrijwel onmogelijk is.”
Jeugdzorg Nederland deelt deze zorgen. Directeur Leon Noorlander zegt hierover:
“Dit [red. eigen bijdrage] gaat ten koste van de toegankelijkheid van de jeugdzorg. Het gaat hier om kwetsbare gezinnen en kinderen die het hardst hulp nodig hebben. Als deze mensen vanwege de financiële drempel zorg gaan mijden, dan leidt dat tot een verergering van problemen en zullen er op termijn meer zware vormen van zorg nodig zijn.”
Het demissionaire kabinet kondigde in april 2024 aan dat het in augustus 2024 met een wetsvoorstel komt. Het kondigde tevens aan de maatregelen hiervoor voor te bereiden, zodat een nieuwe kabinet dit verder kan oppakken.