In Het Parool van zaterdag zegt de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) dat het ruilen van plaatsen op een basisschool misschien wel een oplossing is voor ontevreden ouders.
Via Twitter en Marktplaats zag je na de eerste plaatsing van het stedelijk toelatingsbeleid de meest uiteenlopende aanbiedingen voorbij komen. Ruilen en verkopen van schoolplaatsen als nieuwe soort pop-up. Dat ouders dit proberen, kunnen wij als schoolbesturen niet tegenhouden, maar het is niet toegestaan.
Wij zijn van mening dat het OCO een nutteloze instelling is en voelen ons in deze opvatting gesteund door de werkwijze van deze consumentenorganisatie richting haar opdrachtgever, de gemeenteraad – Diane Middelkoop en Herbert de Bruijne
Vorige week zijn 3445 aankomende kleuters geplaatst volgens het nieuwe stedelijke toelatingsbeleid, waarvan 96 procent op zijn of haar eerste, tweede of derde voorkeursschool. Helaas zijn 83 leerlingen nog niet geplaatst op een voorkeursschool, maar op 150 van de ruim 200 basisscholen zijn er gezamenlijk nog 2500 plaatsen over, zowel in de eigen buurt als daarbuiten.
Als schoolbesturen zullen wij deze ouders via het informatieloket adviseren en we hopen dat binnenkort alle leerlingen een geschikte plaats hebben.
Als ouders van uitgelote leerlingen horen dat er ondertussen plaatsen geruild en verkocht worden, begrijpt iedereen dat dit alleen al om morele argumenten volstrekt onaanvaardbaar is. Daarnaast is het om procedurele redenen niet toegestaan om plaatsen te ruilen. De plaatsing is persoonsgebonden en aan alle ouders is een plaatsingsbesluit gestuurd, dat voor bezwaar vatbaar is.
Blijkbaar denkt de gemeentelijke Onderwijs Consumenten Organisatie daar anders over. Deze organisatie is er om ouders te adviseren over onderwijs. Eigenlijk een soort consumentenbond voor ouders, maar dan wel voor 100 procent betaald door de gemeenteraad – ontstaan vanuit de gedachte dat besturen, schoolleiders en leraren onvoldoende in gesprek gaan met ouders.
De OCO is ontstaan in een tijd dat de helft van alle scholen (100 openbare scholen) in Amsterdam nog rechtstreeks onder het bestuur van de wethouders vielen. Blijkbaar had de wethouder naast de gemeenteraad en de 100 medezeggenschapsraden nog een adviesgevend orgaan nodig. Wij zijn van mening dat het OCO een nutteloze instelling is en voelen ons in deze opvatting gesteund door de werkwijze van deze consumentenorganisatie richting haar opdrachtgever, de gemeenteraad.
OCO doet er alles aan om het beeld te accentueren dat scholen en ouders mijlenver uit elkaar staan ten bate van haar eigen bestaansrecht. OCO gaat nu zelfs zover dat zij het toelatingsbeleid, dat mede door de gemeenteraad is vastgesteld, wil ondermijnen door het ruilen en verkopen van schoolplaatsen aan te moedigen in de media.
Het zou OCO sieren wanneer ze het echte verhaal over het tekort aan onderwijsplaatsen zou vertellen. Misschien een minder spannend verhaal, maar wel nodig om ouders goed te adviseren in plaats van enkel onrust te stoken uit eigen lijfsbehoud en gefinancierd met gemeenschapsgeld.
Dit is de integrale tekst van het opiniestuk van Diane Middelkoop en Herbert de Bruijne. In druk verscheen het stuk onder de titel: Ruil schoolplaats is verwerpelijk. In de digitale editie luidde de titel: ‘Ouders oproepen tot ruilen van schoolplaatsen is verwerpelijk’. In de digitale editie was de ondertitel het hierboven gehanteerde ‘OCO bewijst weer nutteloze instelling te zijn’. De links zijn aangebracht door OCO.
2 Reacties
BBO bewijst weer erg ad hominem te zijn! Daarnaast nogal besides de point, omdat ze voorbij gaan aan onderliggend punt van een aantal ouders die ontevreden zijn en zelf een oplossing zoeken voor hun situatie, omdat het toelatingsbeleid daarvoor te weinig ruimte biedt. Bovendien volstrekt onjuist te stellen dat OCO ouders aanmoedigt of misleidt. Het initiatief om kindplaatsen te ruilen kwam van ouders zelf, OCO heeft ouders met soortgelijke klachten slechts geholpen door ze met elkaar in contact te brengen. Wat een regelrechte onzin dit. Laat ze alsjeblieft eens ingaan op de aanleiding van deze situatie. Verder eigenaardig dat de schoolbesturen via de pers met ouders communiceren; eindeloze pogingen om met hen in gesprek te geraken zijn stelselmatig afgehouden.
Wat een lef! Als jullie echt zo tevreden waren met jullie beleid, zouden jullie wel wat waardiger op tegenspraak kunnen reageren.