In Nederland zijn er verschillende Kleinschalige Voorzieningen Justitiële Jeugd (KVJJ). Dit zijn opvangplaatsen voor jongeren die in preventieve hechtenis of jeugddetentie zitten, maar ook voor jongeren die een PIJ-maatregel opgelegd hebben gekregen. In Amsterdam is er één KVJJ voor maximaal acht jongens. Hier kunnen zij dichtbij hun school, ouders en netwerk blijven, in plaats van naar een verder gelegen justitiële jeugdinrichting (JJI) te moeten. De rechter-commissaris kan, op advies van de Raad van de Kinderbescherming of de Reclassering, besluiten om een jongere naar een KVJJ te sturen. De verblijfsduur is meestal korter dan twee maanden.
In Amsterdam kunnen jongens tussen de 12 en 23 jaar geplaatst worden in een KVJJ. De groep bestaat uit jongeren met verschillende leeftijden, achtergronden, ervaringen en doelen. Deze jongeren zijn onderdeel van een doelgroep binnen het onderwijs dat weinig aandacht krijgt. Voor deze doelgroep is passend onderwijs en maatwerk belangrijk, dit kan een verschil maken in het re-integreren. De Onderwijsraad zal daarom in het eerste kwartaal van 2025 een advies uitbrengen hoe het onderwijs binnen justitiële jeugdinrichtingen beter kan worden.
Aan de hand van een screening en plaatsingscriteria wordt er gekeken of een jongere geschikt is voor plaatsing, omdat het om een locatie met een laag beveiligingsniveau gaat. Hierbij wordt gekeken naar de beschermende factoren en de risicofactoren. Plaatsing is niet mogelijk als het Openbaar Ministerie (OM) het niet goedkeurt of als de jongere ernstige verslaving of suïcidegedachten heeft. Als er een medische behandeling nodig is, is plaatsing ook niet mogelijk. De KVJJ is namelijk niet ingericht op psychiatrische zorg. Een overplaatsing naar een Forensisch Centrum Jeugd is een mogelijkheid als plaatsing in KVJJ toch niet passend blijkt.
De KVJJ heeft als doel positieve veranderingen in het leven van een jongere te brengen en de tijd in hechtenis hiervoor te gebruiken. Onderwijs kan hierin een belangrijke rol spelen. De KVJJ biedt persoonlijke begeleiding en zorgt voor een positieve leeromgeving, waarbij het contact met school, ouders en het netwerk behouden blijft. Tijdens de schoolvakanties biedt de KVJJ zelf dagbesteding aan. Voor sommige jongeren kan dagbesteding ook bestaan uit (vrijwilligers)werk, een dagbehandeling of een traject via de gemeente.
Het dagprogramma wordt aangepast aan de behoeften van elke jongere. Ze hebben een eigen kamer en doen mee aan gezamenlijke activiteiten, zoals samen ontbijten en avondeten. Ze leren ook dagelijkse routines en normen. Zorg en hulp zijn snel beschikbaar, waardoor de KVJJ een combinatie is van straf en behandeling. Er wordt veel samengewerkt met lokale organisaties om de jongeren op het juiste pad te zetten. De eigen verantwoordelijkheid van de jongeren wordt gestimuleerd, omdat het gaat om het werken aan hun toekomst.