In het eerste studiejaar krijgt een student een bindend studieadvies (BSA) van de mbo-opleiding. Het moment waarop de student het BSA krijgt, hangt af van de duur van de opleiding. Bij een éénjarige opleiding, zoals de entreeopleiding, basisberoepsopleiding of specialistenopleiding, ontvangt de student een BSA tussen de drie en vier maanden na de start van de opleiding. Maar bij studies die langer duren dan één jaar, ontvangt de student dit tussen de negen en twaalf maanden na de start van de opleiding. De mbo-opleiding mag niet afwijken van deze termijnen (art. 8.1.7a lid 1 WEB).
Het studieadvies is bindend. Dit betekent dat de mbo-opleiding beslist of een student wel of niet verder mag met zijn opleiding. Bij een negatief bindend studieadvies, wordt de onderwijsovereenkomst tussen student en opleiding ontbonden en wordt de student uitgeschreven bij de opleiding (art. 8.1.7a lid 2 aanhef WEB).
De opleiding mag niet zomaar een negatief bindend studieadvies geven. De opleiding moet namelijk:
Alle regels die gelden bij een bindend studieadvies staan beschreven in het studentenstatuut van de opleiding, volgens art. 7.4.8 lid 4 WEB en art. 8.1.7a lid 4 WEB.
Heeft een student met een negatief BSA onvoldoende begeleiding gekregen tijdens zijn studie? Of heeft de opleiding onvoldoende rekening gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden? Dan kan de student in beroep gaan bij de Commissie van beroep voor de examens (art. 8.1.7a lid 5 WEB). De termijn hiervoor is twee weken. In het reglement van de commissie staat hoe de student het beroep kan aantekenen. Daarnaast kan de student contact opnemen met de studentenraad van de onderwijsinstelling, die de signalen vervolgens bespreekt met het bestuur.
Als de onderwijsovereenkomst wordt ontbonden, wordt de student uitgeschreven bij de opleiding. De student kan zich dan niet nog een keer inschrijven voor dezelfde opleiding bij hetzelfde ROC. Wel kan de student zich inschrijven voor een andere opleiding aan dezelfde mbo-instelling. Ook kan hij starten met dezelfde opleiding aan een ander ROC (art. 8.1.7a lid 4 WEB).
In sommige gevallen kan een student geweigerd worden. Bijvoorbeeld wanneer hij niet geschikt wordt bevonden voor een nieuwe opleiding aan het ROC of voor dezelfde opleiding aan een ander ROC (art. 8.1.7b lid 1 en 2 WEB).