Woensdag 17 april om 15:30 staat de uitslag van de Centrale Loting en Matching in het ouderportaal van ELK. Is uw kind uitgeloot voor de VO-school van eerste voorkeur? Of is uw kind zelfs buiten de top vijf geplaatst? Dan is dat waarschijnlijk een teleurstelling voor u en uw kind.
U kunt nu twee stappen ondernemen:
Kunt u niet inloggen in het ouderportaal? Of staat de uitslag er niet in? Neem dan contact op met de basisschool van uw kind. Zij hebben ook inzage in de uitslag en kunnen u vertellen op welke school uw kind is geplaatst.
Bent u ontevreden over de uitslag van de Centrale Loting en Matching? Dan kunt u zich afmelden bij de school van plaatsing en meedoen aan de tweede ronde van de Loting en Matching. Let op: als u uw plek eenmaal hebt teruggegeven, kunt u daar daarna geen aanspraak meer op maken. U bent die plek dan kwijt.
Houd er bovendien rekening mee dat alleen de VO-scholen die nog plek hebben meedoen aan de tweede ronde. De keuze is daarmee beperkt.
Ook leerlingen die niet mee hebben gedaan met de eerste ronde kunnen zich aanmelden voor de tweede ronde.
Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen? Of twijfelt u ergens over en wilt u toelichting? Neem dan contact op met onze helpdesk: 020 330 6320.
Het stappenplan voor deelname aan de tweede ronde van de Loting en Matching is als volgt:
Leerlingen staan automatisch op de reservelijsten van alle scholen die hoger op hun voorkeurslijst staan. Is uw kind bijvoorbeeld geplaatst op de school van vierde voorkeur? Dan staat uw kind op de reservelijsten van de scholen van eerste, tweede en derde voorkeur. Deze informatie staat ook in het ouderportaal.
Leerlingen die afzien van hun plek uit de eerste ronde en meedoen aan de tweede ronde, blijven wel op de reservelijsten staan van scholen uit de eerste ronde.
Bent u het oneens met de uitslag van de Centrale Loting en Matching? Dan heeft u het recht om binnen zes weken in bezwaar te gaan. Een bezwaarprocedure is wel belastend, omdat in de praktijk alleen schrijnende situaties een kans maken. En dan nog worden bezwaren zelden toegekend. Dit omdat slechts in enkele gevallen een uitzondering te rechtvaardigen is en daarbij ook de noodzaak van plaatsing op de gewenste school aangetoond moet worden.
De bezwaren worden inhoudelijk behandeld door een onafhankelijke ‘Toetsingscommissie’. Die organiseert na ontvangst van het bezwaarschrift een online hoorzitting. OCO kan helpen om uw bezwaarbrief te controleren op formele vereisten en argumentatie. Uiteindelijk komt de Toetsingscommissie met een advies aan het VO-schoolbestuur over het te nemen besluit (art. 5 Reglement inzake bezwaren en toetsingscommissie).
De wettelijke bezwaartermijn is zes weken (art. 8.8 lid 5 WVO 2020). Dat betekent dat uw bezwaar tegen de uitslag van de loting van 17 april uiterlijk 29 mei 2024 moet zijn ingediend. Het schoolbestuur heeft na ontvangst van het bezwaarschrift vier weken de tijd om tot een beslissing te komen (art. 8.8 lid 6 WVO 2020).
Meer informatie over de bezwaarprocedure staat in: ‘Bezwaar indienen tegen de lotingsuitslag? Dit moet je weten!’
Is uw kind op een lage voorkeursplek geplaatst? En wilt u daarover in gesprek met andere ouders en leerlingen die in hetzelfde schuitje zitten? Dat kan! Stichting VSA (Vrije Schoolkeuze Amsterdam) organiseert een bijeenkomst op zaterdag 20 april. Tijdens deze bijeenkomst ligt de focus op informatie en uitwisseling.