Profielkeuze in het vmbo en het mavo

Geplaatst door Kaja Sariwating op 17 januari 2023
Aan het einde van leerjaar 2 kiezen leerlingen in het vmbo een profiel. Bij vmbo-b of vmbo-k kunnen zij kiezen uit tien profielen. Bijvoorbeeld Groen of Horeca, bakkerij & recreatie. Bij vmbo-t en mavo is er keuze uit vier profielen: Economie, Landbouw, Techniek en Zorg & welzijn. Alle profielen binnen het vmbo en het mavo zijn afgestemd op de opleidingsrichtingen in het mbo. Zo kunnen leerlingen na hun examen makkelijk doorstromen. In dit artikel staat informatie over alle profielen binnen het vmbo en mavo. Dit kan jou helpen bij het maken van de juiste profielkeuze.

Overzicht profielen vmbo-b en vmbo-k

Aan het einde van leerjaar 2 maken leerlingen vmbo basis en vmbo kader een profielkeuze. Vmbo-b en vmbo-k bieden tien profielen aan (art. 2.26 lid 2 WVO 2020):

  • Bouwen, wonen & interieur
  • Dienstverlening & producten
  • Economie & ondernemen
  • Groen
  • Horeca, bakkerij & recreatie
  • Maritiem & techniek
  • Media, vormgeving & ICT
  • Mobiliteit & transport
  • Produceren, installeren & energie
  • Zorg & welzijn

Let op: scholen bieden vaak maar drie of vier profielen aan. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een school.

Opleidingsrichting profielen vmbo-b en vmbo-k

Hieronder staat per profiel de bijbehorende opleidingsrichting in het mbo.

Bouwen, wonen & interieur

Dit profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Bouw & infra en Afbouw, hout & onderhoud die worden aangeboden op het mbo. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als schilder, lasser, maar ook verkoopadviseur.

Dienstverlening & producten

Dienstverlening & producten sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Economie & administratie in het mbo. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de beveiliging, monteur of tekenaar.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de creatieve kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Media, vormgeving & ICT. Dat profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Info- en communicatietechnologie in het mbo. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van games.

Economie & ondernemen

Het profiel Economie & ondernemen sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op Handel & ondernemerschap en Economie & administratie. Denk bijvoorbeeld aan beroepen bij de luchthaven, in de mode, evenementen en retail.

Groen

Het profiel Groen sluit aan op de opleidingsrichting Natuur & leefomgeving die in het mbo wordt aangeboden. Dit profiel sluit aan op de mbo-opleiding tot hovenier en urban green development.

Horeca, bakkerij & recreatie

Op het mbo worden de opleidingsrichtingen Horeca & bakkerij en Toerisme & recreatie aangeboden. Het profiel Horeca, bakkerij & recreatie splitst zich uit over deze twee richtingen in het mbo. Je kan dan ook veel kanten hiermee op. Bijvoorbeeld de opleiding tot steward(ess) en de koksopleiding.

Maritiem & techniek

Dit profiel sluit aan op de opleidingsrichting Transport, scheepvaart & logistiek die in het mbo wordt aangeboden. Er zijn weinig mbo-opleidingen die hierbij aansluiten. Het gaat om de opleidingen tot scheepsbouwer en scheepsmetaalbewerker.

Media, vormgeving & ICT

Media, vormgeving & ICT sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Info- en communicatietechnologie in het mbo. Denk bijvoorbeeld aan lichttechnicus, geluidstechnicus en gamedeveloper.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de dienstverlenende kant van ICT kunnen ook kiezen voor het profiel Dienstverlening & producten. Dat profiel sluit aan bij de opleidingsrichtingen Media & vormgeving en Economie & administratie. Je kan dan de mbo-opleidingen ICT medewerker of Media & Evenementen volgen.

Mobiliteit & transport

Mobiliteit & transport sluit aan bij de opleidingsrichting Mobiliteit & voertuigen in het mbo. Interessant als je chauffeur of autoschadehersteller wilt worden.

Produceren, installeren & energie

Het profiel Produceren, installeren & energie sluit aan bij de mbo-opleidingen gericht op techniek. Dit zijn de opleidingsrichtingen Techniek & procesindustrie en Ambacht, laboratorium & gezondheidstechniek.

Zorg & welzijn

Zorg & Welzijn is een breed profiel. Ook sport is hieronder gebracht. Dit profiel splits zich uit over drie opleidingsrichtingen in het mbo: Veiligheid & sport, Zorg & welzijn en Uiterlijke verzorging.

Overzicht profielen vmbo-t en mavo

Ook leerlingen vmbo theoretisch en mavo maken aan het einde van leerjaar 2 een profielkeuze. Zij kunnen kiezen uit vier profielen (art. 2.25 WVO 2020):

  • Economie
  • Landbouw
  • Techniek
  • Zorg & welzijn

Iedere school voor vmbo-t en mavo biedt deze vier profielen aan.

Opleidingsrichting profielen vmbo-t en mavo

Hieronder staat per profiel de bijbehorende opleidingsrichting in het mbo.

Economie

Het profiel Economie sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op handel, ondernemerschap, economie, dienstverlening, media en administratie. Met deze opleidingen kan je manager, bedrijfsadministrateur of account manager worden.

Landbouw

Het profiel Landbouw sluit aan op relatief weinig mbo-opleidingen op niveau 3 en 4. Opleidingen die aansluiten zijn gericht op voedsel, groen en duurzaamheid.

Techniek

Het profiel Techniek sluit aan op veel mbo-opleidingen die gericht zijn op constructie, vakmanschap, bouwen en installatie. Denk bijvoorbeeld aan beroepen als luchtvrachtspecialist of onderhoudsmonteur.

Zorg en Welzijn

Het profiel Zorg en welzijn sluit aan op veel mbo-opleidingen, bijvoorbeeld gericht op onderwijs, sport, welzijn en zorg. Met deze opleidingen kan je bijvoorbeeld in het laboratorium werken of onderwijsassistent worden.

Houd bij profielkeuze vmbo rekening met opleidingen in het mbo

Wil je later iets met natuur, milieu of duurzaamheid? Dan is het verstandig om voor het profiel Landbouw te kiezen. Dit programma schenkt aandacht aan de vakken die je later bij een opleiding in het mbo ook volgt. Wil je juist de detailhandel in? Dan is het handig dat je het profiel Economie (vmbo-t en mavo) of Economie & ondernemen (vmbo-b, vmbo-k, vmbo-gl) kiest en de vakken economie en Duits of Frans volgt.

Gecombineerde profielen

Er zijn ook scholen die profielen combineren. Een intrasectoraal programma is een vmbo-opleiding die bijvoorbeeld handel en administratie samenneemt. Of banket en toerisme. Hierdoor kunnen leerlingen zich zo breed mogelijk oriënteren. Voorbeelden zijn:

  • Dienstverlening en commercie
  • ICT-route
  • Sport, dienstverlening en veiligheid
  • Technologie en commercie
  • Technologie en dienstverlening

Een aantal scholen biedt keuzeprogramma’s aan die specifiek gericht zijn op doorstroom naar een mbo-opleiding. Dit zijn sport, dienstverlening, veiligheid, kunst & cultuur en ICT. Afhankelijk van de leerweg kiezen de leerlingen tenslotte in het vrije deel nog één of twee vakken. Informeer bij je mentor of decaan hoe dit bij jou op school geregeld is. Ook hier geldt dat dit per school verschilt.

Afwijken van profielkeuze na het examen vmbo

Niet elke school heeft alle beroepsgerichte vakken in huis. Je kunt dus niet overal voertuigentechniek of uiterlijke verzorging volgen. Hou daar rekening mee bij het kiezen van een school. Vraag tijdens de open dag welke beroepsgerichte vakken de school aanbiedt. Het onderwijsaanbod vind je ook terug in de schoolgids van de school.

Overigens bepaalt jouw profiel niet op welke vervolgopleidingen jij wordt aangenomen. Het is altijd mogelijk om een andere kant op te gaan. Jouw interesses kunnen veranderen en in sommige bedrijfstakken is opeens veel werk te vinden.

Meer informatie over het vmbo, profielkeuze en vakken

Meer informatie over het mbo