Van alle achtstegroepers die zich in maart 2014 inschreven op een school voor voortgezet onderwijs, werden er 518 uitgeloot. Zij konden niet geplaatst worden op de school van hun eerste voorkeur. Populaire scholen hebben te maken met overaanmelding. Zij hebben een beperkt aantal plekken beschikbaar. Het aantal leerlingen dat naar de school wil, is groter dan het aantal beschikbare plekken. Uitgelote leerlingen moeten zich vervolgens aanmelden op een van de scholen met plek.
Speciaal voor deze leerlingen organiseert OCO jaarlijks de scholenmarkt. Dit doet OCO in samenwerking met OSVO (vereniging van schoolbesturen in het voorgezet onderwijs). Leerlingen en hun ouders kunnen op de scholenmarkt kennis maken met scholen die nog plek hebben. De scholen verzamelen zich op een centrale locatie, en krijgen een kraampje toegewezen. Leerlingen en hun ouders gaan in gesprek met de scholen, en wisselen wensen en verwachtingen uit. De aanwezige scholen communiceren duidelijk hoeveel plek zij nog hebben.
De vijfde editie van de scholenmarkt vond zaterdagmiddag 5 april 2014 plaats op het MCO (Montessori College Oost). Een aantal uitgelote leerlingen vertelt hieronder hun verhaal.
ENES
Enes kwam met zijn ouders naar de scholenmarkt. Deze creatieve jongen had graag naar Wellantcollege gewild, aangezien zij daar groenvakken geven. Hij baalt dat hij is afgewezen. Enes en zijn ouders zijn gaan informeren bij het Zuiderlicht College, omdat hij dansen erg leuk vindt. Dat er veel meisjes op het Zuiderlicht College zitten schrikt hem niet af. Enes gaat zijn eigen weg en wil groeien. Later wil hij werken bij de politie.
FENNY
Fenny kwam met haar moeder naar de scholenmarkt. Zij wilde graag naar Wellantcollege, maar werd niet aangenomen vanwege haar achterstand met rekenen. Fenny begrijpt dit niet en vindt het een stomme reden. Helaas waren de middelbare scholen van haar voorkeur, Panta Rhei en Iedersland College, niet aanwezig op de scholenmarkt. Gelukkig zijn andere scholen, zoals het Stelle College, wel aanwezig.
KEE
Creatieve Kee kwam met haar vader naar de scholenmarkt. Helaas is zij uitgeloot op het Gerrit van der Veen College. Haar vriendinnen gaan naar het Sweelinck College, maar Kee maakt graag haar eigen keuze. Haar voorkeur gaat uit naar het Montessori Lyceum Amsterdam. Daar kan zij haar creativiteit kwijt tijdens de kunstvakken.
DYLAN
“Komt het nog goed?” Vraagt de vader van Dylan. Terwijl Dylan wegdroomt, doet vader het woord. Helaas is Dylan uitgeloot op de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB). Nu gaat vaders voorkeur uit naar Scholengemeenschap Reigersbos (SGR). Gezag en respect voor de docenten vindt hij belangrijk, net zoals normen en waarden. Dylan moet af en toe aangespoord worden.
In eerste instantie had vader niet zo’n goed beeld van SGR, maar na het gesprek op de scholenmarkt heeft hij er vertrouwen in. Vader vindt het wel jammer dat SGR geen brede brugklas heeft zoals de OSB. Hij hoopte dat Dylan zich dan kon optrekken aan medeleerlingen. “Uiteindelijk komt hij er wel, al dan niet met een omweg.”
CHRISTEL
Stoer meisje, klein hartje. Christel is samen met haar moeder naar de scholenmarkt gekomen. Christel was erg verdrietig en in de war toen zij hoorde dat zij uitgeloot was op het Spinoza Lyceum. Nu heeft zij zich eroverheen gezet en gaat zij positief op zoek naar een geschikte school. Het IJburg College is te groot volgens haar moeder. Misschien het Pieter Nieuwland College dan? Christel wil in ieder geval naar een school waar zij goed kan leren. Zij vindt een goede werkomgeving heel belangrijk. De school mag best een beetje streng zijn.
LUKA
Luka weet heel goed wat hij wil. Nadat hij is uitgeloot op het Spinoza Lyceum wil hij graag naar het Berlage Lyceum. Luka is half Spaans. Doordat hij op het Berlage Lyceum het vak Spaans krijgt aangeboden, kan hij zich hierin ontwikkelen. Ook heeft hij veel goede dingen over het Berlage Lyceum gehoord en is hij naar de open dag geweest.
XAVIER
Xavier is uitgeloot op het Cartesius Lyceum. Hij geeft aan dat hij het jammer vindt dat er weinig keus is tussen de scholen. Hij wil nu graag naar De nieuwe Havo. Die school lijkt hem wel leuk. Een nieuwe school, nieuwe docenten, nieuwe vakken. Xavier vindt dit wel spannend. Zijn vriendjes gaan niet naar dezelfde school. Hij moet dus helemaal opnieuw beginnen. “Een nieuwe start in een nieuw gebouw.”