Ben je technisch aangelegd? Dan is één van de technische mbo-opleidingen in Amsterdam misschien iets voor jou. Bij een technische mbo-opleiding ontwikkel je je kennis en vaardigheden vooral in de praktijk. Bijvoorbeeld door stage te lopen en praktijkopdrachten te maken. Maar daarnaast krijg je ook les in de theorie.
Bij de opleiding Elektrotechniek aan het ROC van Amsterdam leer je bijvoorbeeld producten en systemen ontwerpen en onderhouden. En kwaliteitscontroles uitvoeren. Maar je leert ook kostenberekeningen maken.
En bij de opleiding Werktuigbouwkunde leer je testwerkzaamheden begeleiden en onderhoudswerkzaamheden begeleiden. Maar je leert ook tekeningen maken en lezen.
Bij alle mbo-opleidingen zijn de vakken rekenen en taal verplicht en maken studenten een rekenexamen, een instellingsexamen taal en een centraal examen taal. Vanaf studiejaar 2022-2023 tellen de resultaten hiervan mee voor het diploma (art. 3 lid 2a en 2b Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).
Andere vakken die bij alle mbo-opleidingen verplicht zijn, zijn loopbaan en burgerschap. Het vak Engels is alleen verplicht bij mbo-opleidingen niveau 4 (art. 3 lid 2c en 2d Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB).
Er zijn veel technische mbo-opleidingen, zoals pianotechnicus, autotechnicus en allround lasser.
Bij de mbo-opleiding pianotechnicus aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam leer je onder andere:
Studenten Pianotechnicus gaan na hun diploma vaak aan de slag als pianostemmer of pianorestaurateur. De opleiding is op mbo-niveau 4. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-g- of vmbo-t nodig.
Bij de mbo-opleiding Autotechnicus aan het ROC van Amsterdam leer je onder andere:
Studenten Autotechnicus gaan na hun diploma vaak werken bij merkdealers, universele autogarages en autobandenbedrijven. De opleiding is op mbo-niveau 2. Hiervoor is een vooropleiding vmbo-b nodig.
Bij de mbo-opleiding Allround lasser leer je onder andere:
Studenten Allround lasser gaan na hun diploma vaak aan de slag bij metaalbewerkingsbedrijven, scheepswerven en montageafdelingen van bedrijven. De opleiding is op mbo-niveau 3. Hiervoor is een voor-opleiding vmbo-k, vmbo-g of vmbo-t nodig.
Sommige beroepsrichtingen in het mbo hebben betere baankansen dan andere. Zo is de gemiddelde baankans binnen de richting Bouw en infra bijvoorbeeld 84 procent, terwijl deze bij Media en vormgeving maar 60 procent is. Ook de startsalarissen verschillen sterk per sector. Je verdient het meest met een baan in de bouw en infra en het minst in de sector uiterlijke verzorging.
Meer informatie over baankansen en vervolgstudies staat in: ‘Heb ik als mbo’er straks een baan? Baankans en bruto uurloon bij studiekeuze’.