Tweetalig onderwijs is helemaal hot. Het aantal onderwijsinstellingen dat tweetalig les geeft, groeit dan ook hard. Waren het er in 2000 in Nederland nog maar 26, in 2007 zijn het er al 99.
In Amsterdam geven Het Berlage Lyceum (havo en vwo), Hervormd Lyceum West (vwo), ROC De Hubertus (vmbo) en Scholengemeenschap Reigersbos tweetalig onderwijs. De reden dat scholieren steeds vaker voor dit type onderwijs kiezen, is dat ze zich graag internationaal willen oriƫnteren. Met een goede taalbeheersing kunnen ze straks ook elders in de wereld een baan vinden.
Maar wie hiervoor kiest, moet het wel echt graag willen. Je wordt namelijk niet zomaar toegelaten. Zo moet je een hoge citoscore hebben, een speciale toelatingstoets afleggen en er wordt streng naar je motivatie gekeken. En dat is natuurlijk best logisch, want vwo in twee talen is zwaarder dan gewoon vwo.
Vraag aan de school of er toelatingseisen zijn. Bij het Hervormd Lyceum West mag je je bijvoorbeeld inschrijven als een vwo-advies van de basisschool hebt en een Cito-score van 543. Voordat je wordt toegelaten tot het tweetalig vwo, mag je tijdens een gesprek vertellen waarom je graag dit onderwijs wilt volgen. Tenslotte moet je nog een opstel schrijven om te laten zien of je gevoel voor taal hebt. Gelukkig mag dat nog in het Nederlands!