Dit is een update van het bericht dat woensdagavond verscheen met als titel ‘Nog tweeduizend leerlingen moeten zich aanmelden’.
Vandaag, vrijdag 18 maart 2016, sluit de aanmeldperiode voor de ‘centrale loting & matching’ van 2016. Vanochtend is het aantal aanmeldingen de zevenduizend gepasseerd. Woensdagochtend stond de teller nog op 5.600. Het is nog onbekend hoeveel leerlingen van buiten Amsterdam meedoen dit jaar en hoeveel Amsterdamse leerlingen buiten de stad een school zoeken. Op basis van vorig jaar wordt verwacht dat ongeveer zevenenhalfduizend leerlingen mee zullen doen aan de ‘loting en matching’.
Ouders melden hun kind aan op de school van eerste voorkeur. Bij aanmelding moet het door de basisschool verstrekte Aanmeldformulier met voorkeurslijst van VO-scholen worden meegenomen en legitimatie (tip: neem om onduidelijke situaties te voorkomen legitimatie van ouder en kind mee). Bij de aanmelding wordt de voorkeurslijst ingevoerd, gecontroleerd en ondertekend. Zie voor uitgebreide informatie de uitleg van de OSVO over de aanmelding in drie stappen, waarbij drie keer een handtekening gezet moet worden. De laatste handtekening op het bewijs van de definitieve aanmelding is uiteraard de belangrijkste!
In de ’loting en matching’ in 2016:
Met dit lotingsysteem hoeft een kind een school waar die het liefste heen wil niet te vermijden uit angst dat die daarmee de kans op een andere school verspeelt. Dat zou wel nodig zijn met een lotingsyssteem waar eerst alle 1e voorkeuren tegen elkaar moeten loten, daarna alle 2e voorkeuren, enz.
Met het lotingsysteem van dit jaar wordt als een kind aan de beurt is de hele voorkeurslijst afgewerkt zonder dat er een ander kind tussenkomt. Met een goed lotnummer komt een kind al vroeg aan de beurt en krijgt het ook op een populaire school plek. Als de eerste school op de voorkeurslijst vol is wordt een kind op de volgende school van voorkeur geplaatst, als die ook vol is op weer de volgende. Als de lijst lang genoeg is kan ieder kind worden geplaatst.
Naar verwachting komen de meeste kinderen in hun top 5, en zo’n drie a vierhonderd kinderen daarbuiten, enkelen misschien zelfs (ver) buiten hun top 10.
Als een kind voorrang heeft op een bepaalde school moet er wel een strategische afweging gemaakt worden, omdat de voorrang alleen op de eerste voorkeurschool gebruikt mag worden. Let bij het gebruik maken van voorrang op dat dit goed is aangegeven op het aanmeldformulier!
Met ’Mijn voorkeurslijst’ kunnen leerlingen samen met hun ouder(s) de scholen die passen bij hun schooladvies ordenen. In de digitale tool kan de afstand tot de school bekeken worden en kunnen scholen vergeleken worden op bijzonderheden. Ook kunnen plus- en minpunten genoteerd worden om te helpen de voorkeursvolgorde te bepalen.