Wanneer je kind op school te maken krijgt met hulp of aanpassingen, kom je waarschijnlijk de naam ‘passend onderwijs’ tegen. Maar wat is passend onderwijs eigenlijk?
Heeft je kind hulp op school nodig? In dit artikel geven we tips voor een goede schoolkeuze en uitleg over de procedure.
De hulp die iedere school kan bieden noemen heet basisondersteuning. Bijvoorbeeld hulp bij dyslexie, hulp bij leerproblemen of een training voor sociale vaardigheden.
Als je kind hulp nodig heeft die niet zomaar iedere school kan bieden, heet dat extra ondersteuning. In dit artikel leggen we uit wat extra ondersteuning is en wat dit voor jouw kind betekent.
Sinds de invoering van passend onderwijs hebben scholen een zorgplicht. Zij moeten zorgen voor een passende onderwijsplek voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Die plek kan zijn op de school van aanmelding of op een andere school.
Alle scholen stellen voor passend onderwijs een plan op: het schoolondersteuningsprofiel. Hierin legt het schoolbestuur vast welke ondersteuning de school kan bieden.
Als je kind vaak hulp nodig heeft, of hulp die speciaal georganiseerd moet worden, maakt de school hiervoor een plan. Dit plan heet het ontwikkelingsperspectief.
Leerlingen die naar speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs, praktijkonderwijs of een tussenvoorziening gaan, hebben een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. De school vraagt de TLV aan, niet de ouders.
Gaat je kind naar een speciale school? Hoe wordt je kind op een speciale school geplaatst? Welke soorten speciale scholen zijn er, en wat leert je kind er?
Ben je het oneens met school over passend onderwijs? Dan kun je verschillende dingen doen. In dit artikel leggen we uit wat je mogelijkheden zijn.
Inclusief onderwijs is onderwijs waarbij kinderen, ongeacht hun beperking, naar hetzelfde onderwijs gaan als kinderen zonder beperking.
Géén thuiszitters meer: dat is één van de belangrijke doelstellingen van de invoering van passend onderwijs. Maar wanneer is iemand een thuiszitter, en hoe kan thuiszitten worden voorkomen en opgelost?