Veelgestelde vragen over de overstap van vmbo naar mbo

Geplaatst door Kaja Sariwating op 26 januari 2020
Hieronder staan de veelgestelde vragen over de overstap van vmbo naar mbo. Het betreft een overzicht van vragen die relevant zijn voor scholieren in de bovenbouw van het vmbo of de mavo. OCO heeft links toegevoegd naar uitgebreidere informatie.

Weet je nog niet welke opleiding je wilt gaan volgen, check dan de tips van OCO in het artikel Keuzestress? Vijf tips voor het kiezen van een beroepsopleiding in het mbo.

Veelgevraagd

Kan ik alle opleidingen kiezen?

Het niveau van je vooropleiding bepaalt welk niveau je kan volgen. Dit betekent dat je alleen een mbo-opleiding kan kiezen die aansluit bij het niveau van jouw vmbo-diploma.

Lees meer over vooropleidingseisen voor het mbo in het artikel Van vmbo naar mbo? Check welk niveau je kan volgen.

Hoe kies ik een opleiding?

Denk goed na wat voor opleiding je wilt volgen. Ga naar de open dagen van een paar opleidingen. Er zijn ieder jaar veel open dagen in januari en maart. Bedenk wat je leuk vindt, maar ook waar je goed in bent. Kijk ook op de websites van de scholen, daar vind je veel informatie over de opleidingen die worden geven. Vergelijk dezelfde opleiding bij verschillende ROC’s. En ga kijken bij een paar opleidingen. Zo kom je erachter in welk gebouw de opleiding wordt gegeven, hoe je er moet komen en wat voor leerlingen er rond lopen. Maar ook hoe de opleiding eruit ziet, wat je precies leert en wat je na de opleiding voor werk kunt doen.

Tip: Gebruik de MBO Opleidingszoeker om opleidingen uit te zoeken. Je vind hier:

  • alle mbo-opleidingen
  • extra toelatingseisen
  • de adressen van alle scholen
  • en alle websites van de instellingen

Je kan bijvoorbeeld ook selecteren op mbo-richting, het niveau, het soort opleiding (BOL of BBL), de startdatum, de duur van opleiding en toelatingseisen

Lees meer over de verschillende vmbo-profielen en welke beroepsopleidingen daarop aansluiten  in het artikel Welke profielen in het vmbo en de mavo sluiten aan op welke beroepsopleidingen?.

Gelden voor sommige opleidingen extra toelatingseisen?

De vooropleiding bepaalt in principe naar welk niveau je kan doorstromen. Maar voor sommige opleidingen gelden extra toelatingseisen. Dit zijn eisen die de instelling belangrijk vindt om de opleiding succesvol te kunnen afronden. Bijvoorbeeld:

  • een VOG om stage te kunnen lopen
  • een werkplek voor een BBL-opleiding
  • een sporttest voor een sportopleiding
  • een politiescreening voor een opleiding tot beveiliger

Lees meer over extra toelatingsvoorwaarden in het mbo in het artikel Welke extra toelatingsvoorwaarden voor het mbo zijn er?.

Wanneer moet ik me aanmelden?

Als je weet welke mbo-opleiding je wilt gaan volgen, dan moet je je voor deze opleiding aanmelden. Wacht niet met aanmelden tot je je vmbo-diploma hebt behaald! De kans dat je dan nog een geschikte opleiding vindt is klein. Meld je daarom aan vóór 1 april. Dan heb je altijd recht op toelating tot de opleiding. Na je aanmelding ontvang je een bericht via de mail dat je aanmelding succesvol is ontvangen. Bewaar deze bevestiging goed.

Lees meer over de deadline voor het aanmelden voor een opleiding in het mbo in het artikel Save the date: 1 april deadline voor aanmelden mbo!.

Let op: In 2020 is de aanmelddatum opgeschoven van 1 april naar 1 mei 2020. Dit is het gevolg van noodmaatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zie voor meer informatie over tijdelijke wijzigingen Corona op school: wat zijn de regels?

Moet ik verplicht naar het intake-gesprek?

De opleiding nodigt je uit voor een intake-gesprek. Bij sommige opleidingen heet dit een kennismakingsgesprek of 1-op-1 gesprek. Je wordt daar hoe dan ook verwacht. Als je niet gaat, dan kan jouw recht op toelating vervallen. Ga daarom altijd naar het gesprek. Het gesprek is een manier om jouw interesses en wensen beter in kaart te brengen. Als je wordt uitgenodigd, dan staat in de brief wat je precies moet meenemen naar het gesprek. Wees voorbereid en zorg dat je de juiste spullen meeneemt. Bijvoorbeeld een kopie van je identiteitskaart of paspoort of een recent rapport. Is iets niets duidelijk? Neem dan contact op met de opleiding.

Wat is het studiekeuzeadvies?

Meld jij je voor 1 april aan, dan heb je recht op een studiekeuzeadvies. Na het intake-gesprek ontvang je een persoonlijk advies. De opleiding geeft je een advies over de studie die je kiest en eventuele andere mogelijkheden. Het advies is bedoeld om je te helpen. Mocht een studie toch niet helemaal bij je passen, dan kan de opleiding je bijvoorbeeld helpen met een andere opleiding. Ook daarom is het belangrijk dat je je voor 1 april aanmeldt. Je hoeft het advies nooit op te volgen. Je beslist zelf met welke opleiding je start.

Let op: In 2020 is de aanmelddatum opgeschoven van 1 april naar 1 mei 2020. Dit is het gevolg van noodmaatregelen om snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zie voor meer informatie over tijdelijke wijzigingen Corona op school: wat zijn de regels?

Ik heb de toelatingstoets voor een opleiding met extra voorwaarden niet gehaald, wat nu?

Als je inderdaad een toelatingstoets moet doen, dan is het slim om je ook nog voor een andere opleiding aan te melden. Als je de toets niet haalt én je hebt je wel aangemeld voor 1 april, dan heb je in ieder geval toch nog recht op een plek. Informeer bij de decaan van de opleiding welke mogelijkheden er voor je zijn.

Bekijk ook het dossier Overstap van vmbo naar mbo. Hier vind je alle benodigde info over het mbo.
Meer artikelen over Overstap van vmbo naar mbo