Vavo is voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Volwassenen kunnen hier hun vmbo-t-, havo- of vwo-diploma halen door een volledige opleiding te volgen of slechts enkele vakken (art. 1.2.1 lid 1 WEB). Na het behalen van een diploma kunnen zij een vervolgopleiding doen in het (hoger) beroepsonderwijs of aan de universiteit (art. 2.4 lid 2, 2.5 lid 2 en 2.6 lid 2 WVO 2020).
Het vavo is in principe bedoeld voor volwassenen die niet meer staan ingeschreven op een VO-school (art. 8.1.1d lid 1 WEB). Zij kunnen zich direct aanmelden bij een vavo-opleiding.
Maar soms kunnen ook zestien- en zeventienjarigen naar het vavo. Hiervoor zijn twee mogelijkheden: uitbesteding door de VO-school of een doorverwijzing van de gemeente.
Als een leerling wordt uitbesteed blijft hij ingeschreven op de VO-school, maar volgt hij onderwijs aan de vavo-instelling. Hier doet de leerling ook eindexamen. De VO-school blijft echter eindverantwoordelijk (art. 2.109 lid 1 WVO 2020). Uitbesteding aan het vavo is mogelijk dankzij de Rutte-regeling. Als een leerling wordt uitbesteed, sluiten de VO-school en de vavo-opleiding een samenwerkingsovereenkomst (art. 2.109 lid 3 WVO 2020). Hierin staat:
Als een leerling uitbesteed wil worden, neemt hij contact op met zijn mentor of decaan. Soms gaat een VO-school echter niet akkoord met uitbesteding. Aan dat besluit kan een leerling niets veranderen.
Als een leerling op 1 augustus van het nieuwe studiejaar zeventien jaar is, geen diploma heeft en niet staat ingeschreven op een VO-school, kan de gemeente de leerling doorverwijzen naar een vavo-opleiding. De leerling is immers nog leerplichtig en heeft geen startkwalificatie (art. 8.1.1d lid 2 WEB). Na aanmelding maakt de vavo een beoordeling of de leerling toelaatbaar is.
Meerderjarige leerlingen die naar het vavo gaan en niet worden uitbesteed:
Minderjarige en meerderjarige leerlingen die naar het vavo gaan en wél worden uitbesteed:
Zeventienjarige leerlingen die zijn doorverwezen door de gemeente:
Meer informatie over kinderbijslag en tegemoetkoming scholieren bij uitbesteding en rechtstreekse inschrijving aan vavo staat in dit overzicht van vavoscholen.nl.
De Onderwijsinspectie beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs op scholen en onderwijsinstellingen. Daarbij kijkt de inspectie of scholen en opleidingen voldoen aan de wet en of zij hun financiën op orde hebben. Dit geldt ook voor vavo-opleidingen.
In Amsterdam en omstreken bieden verschillende ROC’s, mbo-instellingen en particuliere scholen vavo-opleidingen aan, waaronder:
Een overzicht van Vavo-opleidingen in Nederland staat op de website vavoscholen.nl.