In het schoolplan staat hoe de school de kwaliteit van het onderwijs waarborgt. Ook staat hierin hoe de kwaliteit van het onderwijs op de school zich de komende jaren gaat ontwikkelen, inclusief ambities, doelen en acties.
De school is wettelijk verplicht om in het schoolplan informatie te geven over het:
Daarnaast staat in het plan hoe de identiteitscommissie invulling geeft aan het openbare karakter van de school. En wat het beleid is ten aanzien van bijvoorbeeld sponsoring (Art. 12 lid 1 WPO) en (Art. 2.88 WVO 2020).
In het schoolplan staat wat het onderwijskundig beleid en het schoolondersteuningsprofiel is van de school (Art. 12 lid 2 WPO) en (Art. 2.89 WVO 2020). Daarbij beschrijft de school hoe zij invulling geeft aan:
In het schoolplan staat het personeelsbeleid van de school (Art. 12 lid 3 WPO) en (Art. 2.90 WVO 2020). Daarbij beschrijft de school in ieder geval:
Wat betreft kwaliteitszorg staat in het schoolplan (Art. 12 lid 4 WPO) en (Art. 2.91 WVO 2020):
De school bepaalt wat er in het schoolplan staat. Hierbij houdt ze rekening met de hierboven genoemde wettelijke eisen. Nadat de medezeggenschapsraad (MR) met het schoolplan heeft ingestemd, stelt het bevoegd gezag (schoolbestuur) het schoolplan definitief vast (Art. 10b WMS). Direct daarna stelt het bevoegd gezag dit beschikbaar aan de Onderwijsinspectie.
Een schoolplan is een document waarin de school beschrijft hoe ze de kwaliteit van het onderwijs waarborgt. Maar ook wat de ambities, doelen en acties zijn wat betreft organisatie, onderwijsinhoud, kwaliteitszorg en personeel.
Een schoolplan is iets anders dan een schoolgids. Een schoolplan is een meerjarenplan dat minimaal eens per vier jaar wordt vastgesteld, terwijl een schoolgids een document is dat jaarlijks wordt vastgesteld. In een schoolgids beschrijft de school hoe ze het onderwijs organiseert, welke keuzes ze daarin maakt en hoe de school zich onderscheidt van andere scholen. Ook staat hierin vaak praktische informatie over bijvoorbeeld schooltijden, schoolregels en opvang.
Ouders kunnen in het schoolplan nuttige informatie vinden over het beleid van de school op de middellange termijn (vier jaar). Bijvoorbeeld hoe de school de komende jaren wil zorgen voor een veilig schoolklimaat. En hoe de school professionalisering van het onderwijspersoneel wil stimuleren.