De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De kenmerken van ADHD zijn:
Kinderen met ADHD vinden het moeilijk om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden.
Kinderen met ADHD zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Vaak voelen zij een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn kost ongewoon veel energie.
Kinderen met ADHD doen voordat ze denken. Ze houden zich niet (ook niet onbewust) bezig met de gevolgen van hun gedrag; de ‘remfunctie’ ontbreekt.
Kinderen met ADHD vinden het moeilijk te plannen, en om hun emoties, motivatie en alertheid te reguleren en eerdere ervaringen te laten meespelen bij beslissingen en verwachtingen over de toekomst. Ze reageren daardoor ook anders op beloning en straf.
Vaak worden signalen van ADHD voor het eerst opgemerkt door de leerkracht op school. Mogelijk heeft u dan al wel eerder aan de bel getrokken omdat u ongerust was over het gedrag van uw kind, maar werd u gerustgesteld: ‘alle jonge kinderen zijn nu eenmaal druk en impulsief en vragen veel aandacht’. Of: ‘alle jonge kinderen zijn wel eens dromerig en vergeten van alles’.
De problemen van het kind met ADHD komen vaak pas echt aan het licht doordat het onderwijs vraagt om vaardigheden die een kind met ADHD niet vanzelf ontwikkelt, zoals een gemiddeld kind dat wel doet.
ADHD wordt meestal pas vastgesteld op de basisschool, maar de symptomen kunnen al eerder optreden. De term ADD wordt gebruikt voor een vorm van ADHD, waarbij hyperactiviteit ontbreekt. ADHD moet bij voorkeur worden vastgesteld door een specialist: een kinder- en jeugdpsychiater of een klinisch kinder- en jeugdpsycholoog.
AD(H)D is niet te genezen. Behandeling en begeleiding zijn gericht op het onder controle krijgen van de symptomen. De behandeling van ADHD en ADD bestaat uit een combinatie van:
Wilt u meer informatie over ADHD op school? Of wilt u advies over hoe u een specifieke situatie het beste kunt aanpakken? Neem dan contact op met de helpdesk van OCO. Ook kunt u terecht op de website van de Oudervereniging Balans.